Προειδοποίηση ΠΟΥ για τις βρεφικές τροφές. Πάνω από το 60% των προϊόντων είναι ακατάλληλα για μωρά και έχουν παραπλανητικές ετικέτες

389
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εφιστά την προσοχή για τις επεξεργασμένες βρεφικές τροφές καθώς συχνά περιλαμβάνουν υπερβολική ζάχαρη και οι ενδείξεις τους μπορεί να είναι παραπλανητικές.

Ύστερα από εξέταση που πραγματοποιήθηκε σε 8.000 προϊόντα σε περισσότερα από 500 καταστήματα στη Βιέννη, τη Σόφια, τη Βουδαπέστη και τη Χάιφα από το Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο το 2018, διαπιστώθηκε πως σχεδόν στα μισά από τα προϊόντα πάνω από το 30% των θερμίδων προέρχονται από ζάχαρη, ενώ περίπου το ένα τρίτο περιλαμβάνει προσθήκη ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών.

Συγκεκριμένα, σε ένα ποσοστό μεταξύ 18 και 57% των προϊόντων περιλαμβάνεται ζάχαρη και πάνω από το 30% των θερμίδων σε αυτά προέρχονται από τη ζάχαρη. Ακόμα, σχεδόν το ένα τρίτο των προϊόντων που εξετάστηκαν περιέχουν ζάχαρη, συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων ή άλλα γλυκαντικά, συστατικά που δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στα προϊόντα που προορίζονται για τα μικρά παιδιά.

Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης εγκυμονούν ποικίλους κινδύνους για τα μικρά παιδιά. Τα βρέφη που καταναλώνουν τέτοια προϊόντα είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα μεγαλώνοντας ή να εμφανίσουν προβλήματα στα δόντια, όπως τερηδόνα. «Παράλληλα δημιουργείται μια βλαβερή προτίμηση στα προϊόντα με ζάχαρη η οποία μπορεί να διατηρηθεί σε όλη τη ζωή του παιδιού», προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Παρομοίως, η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένων και των χυμών, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.

Το 2018, ο ΠΟΥ τόνισε ότι τα αυξανόμενα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων μπορούν να αντιστρέψουν την σύγχρονη τάση αύξησης του προσδόκιμου ζωής.

«Η καλή διατροφή κατά την νεογνική και την προσχολική περίοδο είναι ουσιώδης για να διασφαλίσει βέλτιστη ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού και καλύτερη υγεία μακροπρόθεσμα στη ζωή του», αναφέρει η τοπική διευθύντρια του ΠΟΥ της Ευρώπης, Σουζάνα Τζακάμπ.

Έως και το 60% των ετικετών των προϊόντων είναι παραπλανητικές

Η έρευνα έδειξε, ακόμα, ότι τα προϊόντα που θεωρούνται ακατάλληλα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι αυτά που προωθούνται κατά κόρον στα μικρά παιδιά.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ετικέτες από το 28% με 60% των προϊόντων ανέφεραν ότι είναι κατάλληλα για βρέφη κάτω των έξι μηνών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την συνιστώμενη οδηγία του ΠΟΥ, σύμφωνα με την οποία οι ηλικίες αυτές πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα και επομένως κανένα προϊόν δεν θα πρέπει να διαφημίζεται ως κατάλληλη εναλλακτική.

Ο ΠΟΥ, προκειμένου να ενθαρρύνει τα μέλη του να υιοθετήσουν τις οδηγίες του, επικαιροποίησε τις προτάσεις του. Απώτερος στόχος είναι να τερματιστεί η προώθηση των υποκατάστατων του μητρικού γάλατος. Η επίσημη πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού αναφέρει πως η διατροφή των παιδιών μεταξύ έξι μηνών και δύο ετών οφείλει να βασίζεται σε προϊόντα που παρασκευάζονται στο σπίτι και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Η προσθήκη ζάχαρης και τα γλυκαντικά πρέπει να εκτοπιστούν από τη διατροφή των μωρών. Οι επισημάνσεις στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, κυρίως στο συμπυκνωμένο χυμό και στο συμπυκνωμένο γάλα, πρέπει να αναγράφουν ότι είναι ακατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών.