Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος σας λέει ψέμματα. Το απλό «μυστικό» που αποκαλύπτουν οι ψυχολόγοι

10825
«Κοίταξέ με στα μάτια και πες μου την αλήθεια!» Η συγκεκριμένη φράση πλέον είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τάμπερε στην Φινλανδία, η άμεση οπτική επαφή με κάποιον μπορεί να αποκαλύψει αν λέει ψέμματα, αλλά και να τον αποτρέψει από το να το κάνει αν δεν είναι ήδη αργά.
Η συγκεκριμένη έρευνα θεωρείται πρωτοποριακή, καθώς αποδεικνύει ότι η μέθοδος, που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν, τελικά ισχύει.

Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το ψέμα μπορεί να αποκαλυφθεί με τη χρήση ενός παιχνιδιού για υπολογιστή.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αντίπαλοι κάθισαν σε υπολογιστές, ο ένας απέναντι στον άλλο, για να έχουν οπτική επαφή και να συνομιλούν. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι στιγμιαίες ματιές από τον ένα στον άλλο, ήταν αρκετές για να μην πουν ψέματα.

Αν κατά λάθος κοιτάξουμε κάποιον μέσα στα μάτια, στρέφουμε αμέσως αλλού το βλέμμα.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες έχουν και την ψυχολογική εξήγηση για την επιτυχία αυτής της μεθόδου. Όταν κοιτάμε κάποιον στα μάτια, δημιουργείται μια ισχυρή σύνδεση. Αν κατά λάθος κοιτάξουμε κάποιον μέσα στα μάτια, στρέφουμε αμέσως αλλού το βλέμμα.

Η άμεση οπτική επαφή προκαλεί και στους δυο αμηχανία και νιώθουν εκτεθειμένοι και η αλληλεπίδραση μετατρέπεται σε κάτι πιο προσωπικό. Για παράδειγμα, είναι σαν να ζητείται από κάποιον να αναλάβει ευθύνες για τις πράξεις και τη συμπεριφορά του. Αυτού του είδους η ευθύτητα είναι μια κίνηση εξουσίας και εμπνέει υπευθυνότητα.

Πώς να «ξεσκεπάσετε» έναν ψεύτη;
Η βραβευμένη ψυχολόγος, Shannon Thomas, συμβουλεύει: «Αντί να κατηγορήσεις κάποιον ότι λέει ψέμματα, τόνισε την αμηχανία τους, διαφορετικά θα γίνουν αμυντικοί και θα μεταθέσουν το φταίξιμο σε σένα. Πες κάτι σαν ‘Παρατηρώ πως νιώθεις άβολα όταν με κοιτάς. Γιατί συμβαίνει αυτό;»

Αν δοκιμάζετε συστηματικά αυτό τον τρόπο, μπορείτε να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης, ή να αποτρέψετε μια υποκριτική.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το ένα ψέμα φέρνει το άλλο. Τι κάνει τους ανθρώπους να λένε κάθε φορά μεγαλύτερα ψέμματα

 

Διαβάστε επίσης: Πως θα αναγνωρίστε ένα υποκριτή; Τα χαρακτηριστικά που τους μαρτυρούν