Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος έχει πάθει εγκεφαλικό και τι πρέπει να κάνετε για να τον βοηθήσετε

4257
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή πάθηση, που επηρεάζει τον εγκέφαλο. Είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου ανά τον κόσμο και η επείγουσα θεραπεία είναι απαραίτητη.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν διακόπτεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο.
Αυτό εμποδίζει τα βασικά θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο να φτάσουν στον εγκέφαλο, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα, που μπορούν να βλάψουν την ομιλία ενός ατόμου και τον τρόπο με τον οποίο κινείται και σκέφτεται.
Περίπου ένας στους οκτώ πεθαίνει μέσα σε 30 ημέρες από την εμφάνιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Υπάρχουν τρεις τύποι εγκεφαλικού
Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία είναι πιο συνηθισμένα, συμβαίνουν όταν μια αρτηρία που προμηθεύει αίμα στον εγκέφαλο, εμποδίζεται από θρόμβο αίματος.
Οι θρόμβοι αίματος συνήθως σχηματίζονται σε περιοχές όπου οι αρτηρίες έχουν μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Η διαδικασία είναι γνωστή ως αθηροσκλήρωση.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν αιμορραγεί ο εγκέφαλος ή προκαλείται αιμορραγία από αιμοφόρο αγγείο γύρω από αυτόν. Έτσι σκοτώνονται όλα τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ο τρίτος τύπος, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, είναι ένα μίνι-εγκεφαλικό επεισόδιο, που προκαλείται από σύντομη μείωση παροχής αίματος σε μέρος του εγκεφάλου. Δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο και τα περισσότερα συμπτώματα περνάνε μέσα σε 24 ώρες.

Τι προκαλεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο
Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, που προκαλούνται από τη στένωση των αρτηριών, επιβαρύνονται από το κάπνισμα, τη παχυσαρκία, το διαβήτη, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την υψηλή χοληστερόλη.
Οι αρτηρίες φυσικά στενεύουν καθώς μεγαλώνετε, έτσι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι κύριες αιτίες αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων, οι οποίες είναι λιγότερο συχνές, είναι το άγχος, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Πώς να εντοπίσετε κάποιον που παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο
Τα συμπτώματα για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εξαρτώνται από το άτομο και τον τύπο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα συνηθέστερα σημάδια είναι τα εξής:

  • Το πρόσωπο μπορεί να έχει πέσει από τη μία πλευρά, το άτομο ίσως δεν μπορεί να χαμογελάσει, το στόμα ή το μάτι του μπορεί να είναι πεσμένο.
  • Το άτομο που πιθανότατα θα πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να δυσκολεύεται να σηκώσει και τα δύο χέρια και να τα κρατήσει εκεί, λόγω αδυναμίας ή μούδιασμα στο ένα χέρι.
  • Η ομιλία μπορεί να είναι λανθασμένη ή αλλοιωμένη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει καθόλου.

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα στον εαυτό σας ή σε άλλο άτομο, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο.

Τι συμβαίνει αφού κάποιος έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο
Η αποκατάσταση από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο καθορίζεται ανάλογα με το πόσο ζημιά έχει υποστεί ο εγκέφαλος.

Ορισμένοι ανακάμπτουν γρήγορα, άλλοι χρειάζονται μακροχρόνια υποστήριξη από ειδικούς, όπως γλωσσολόγους, διαιτολόγους, φυσιοθεραπευτές και ψυχολόγους.

Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, οι γνωστικές λειτουργίες ενός ατόμου μπορεί να επηρεαστούν σοβαρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δημιουργείται ένα σχέδιο αποκατάστασης για να βοηθήσει τον ασθενή να ανακάμψει πλήρως.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν αδυναμία στο σώμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παράλυση. Στη δεύτερη περίπτωση, συνιστάται φυσιοθεραπεία.

Άλλα θέματα που μπορεί να προκύψουν είναι προβλήματα στην όραση, στην ουροδόχο κύστη και δυσκολία στην κατάποση.
Θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, μπορούν επίσης να προκύψουν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης: Ο «χρυσός της Μεσογείου». Το ελαιόλαδο κατά του καρκίνου, της καρδιοπάθειας, ακόμη και του εγκεφαλικού. Πότε γίνεται επικίνδυνο

 

Διαβάστε επίσης: Τα σημαντικά οφέλη της σάουνας για την υγεία. Μπορεί να προλάβει ένα έμφραγμα ή και εγκεφαλικό