Πως κινδυνεύει το αναπνευστικό από τα πουπουλένια παπλώματα. Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

1052
Τους κινδύνους από πουπουλένια παπλώματα αναδεικνύει νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του Βασιλικού Νοσοκομείου του Αμπερντίν.

Σκωτσέζοι γιατροί κατέγραψαν ένα κρούσμα «πνεύμονα πουπουλένιου παπλώματος», δηλαδή μια αναπνευστική φλεγμονή που προκαλείται από την εισπνοή σκόνης από τα φτερά του κλινοσκεπάσματος. Η έρευνα όμως διαπίστωσε ότι η μορφή  «πνευμονίτιδος εξ υπερευαισθησίας», στην πραγματικότητα είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στα συμπτώματα της περιλαμβάνονται η νυχτερινή εφίδρωση, ο ξηρός βήχας και η δύσπνοια ενώ οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι  η επανειλημμένη έκθεση στα πούπουλα μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις στους πνεύμονες.
Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το νόσημα είναι αρκετά σπάνιο και ότι δεν χρειάζεται ο κόσμος να πετάξει μαξιλάρια και πουπουλένια παπλώματα. Καλό είναι όμως να ελέγχει αν εμφανίζει συμπτώματα μετά τη χρήση πουπουλένιων κλινοσκεπασμάτων.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, ο καθηγητής Οουεν Ντέμσι, πνευμονολόγος και συντάκτης της μελέτης και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ένας άνδρας που είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο Βικτόρια και στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Αμπερντίν, παρότι δεν κάπνιζε,για μήνες υπέφερε από δύσπνοια, κόπωση και γενικώς δεν ένιωθε καλά. Αρχικά, διαγνώστηκε με λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, αλλά έπειτα από μια πρόσκαιρη βελτίωση τα συμπτώματά του επιδεινώθηκαν.

«Δύο μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, δεν μπορούσε να σταθεί ή να περπατήσει για περισσότερο από λίγα λεπτά και διαρκώς ένιωθε σαν να επρόκειτο να λιποθυμήσει. Προκειμένου να ανεβεί τις σκάλες για να πάει στο κρεβάτι του χρειαζόταν 30 λεπτά, καθώς κατάφερνε να ανεβεί μόνο δύο σκαλοπάτια τη φορά και αμέσως χρειαζόταν ξεκούραση», αναφέρεται στην έκθεση.

Στην αιματολογική εξέτασή τα αποτελέσματα ήταν φυσιολογικά. Υπήρχαν όμως ανησυχίες στους γιατρούς με την ακτινογραφία θώρακος όταν έμαθε ότι πρόσφατα ο άνδρας είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί πουπουλένιο πάπλωμα. Γι’ αυτό του συνέστησε να πετάξει το πάπλωμα, να ελέγξει την καπνοδόχο του σπιτιού και τη σοφίτα για πτηνά και να απομακρύνει τη μούχλα από την κατοικία του. Οι νέες εξετάσεις του έδειξαν ότι είχε ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων σε κάποιες πρωτεΐνες από πτηνά. Μετά από ένα μήνα όπου δεν χρησιμοποιούσε το πουπουλένιο πάπλωμα, τα συμπτώματά του παρουσίασαν ύφεση.