Πόνοι σε πλάτη και μέση. Ποιες είναι οι λάθος κινήσεις που κάνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας και δημιουργούν προβλήματα

822

Από μια ηλικία και μετά οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ενοχλήσεις ή και πόνους στη μέση και στην πλάτη. Οι συνηθέστεροι ύποπτοι είναι ο τρόπος ζωής και οι κακές συνήθειες, αλλά αν γίνουν κανόνας υπάρχει κίνδυνος οι περιστασιακοί πόνοι να γίνουν μόνιμοι. Δείτε ποιες συνήθειες και κινήσεις πρέπει να αποφεύγουμε για να μην καταλήξουμε με οσφυαλγία ή ισχυαλγία.

Κρατάτε πολύ βαριά τσάντα

Η τσάντα, εκτός από απαραίτητη είναι και ένα σημαντικό αξεσουάρ για τις γυναίκες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι βαριά. Ιδανικά το βάρος μιας τσάντας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους του ατόμου, που την κρατά. Αρχικά, δείτε αν χρειάζεστε πραγματικά όλα όσα έχετε φορτωθεί, γιατί αρκετές φορές παίρνουμε μαζί μας και πράγματα, που δεν χρειαζόμαστε. Αν δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, φροντίστε να αλλάζετε ώμο, αλλιώς κινδυνεύετε σύντομα να αισθανθείτε οξύ πόνο χαμηλά ή ψηλά στην πλάτη.

Κάνετε καθιστική δουλειά

Δουλειά γραφείου σημαίνει πολύωρη παραμονή σε μια καρέκλα. Αυτό σημαίνει ότι μετά από κάποιες ώρες είναι λογικό να αισθανθούμε πιάσιμο ή πόνο στην πλάτη, στη μέση ή ψηλά στους ώμους. Για να μειώσετε την καταπόνηση, αρχικά ελέγξτε αν η καρέκλα που χρησιμοποιείτε είναι κατάλληλη και αν έχετε σωστή στάση σώματος. Φροντίστε επίσης να κάνετε συχνά διαλείμματα και να τεντώνεστε. Όμως, το πιο σημαντικό και αποτελεσματικό θα είναι να ξεκινήσετε να ασκείστε, προκειμένου να εξισορροπήσετε τις ώρες του «καθισιού».

Κάθεστε πολύ κοντά στο τιμόνι

Πολλοί οδηγοί κάνουν το λάθος να κάθονται πολύ κοντά στο τιμόνι με αποτέλεσμα να καμπουριάζουν για να βλέπουν το ταμπλό. Αν έχετε αυτή τη θέση, δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας για να αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Διορθώστε γρήγορα τη στάση σας και βεβαιωθείτε ότι κάθεστε με την πλάτη ίσια. Επίσης, ρυθμίστε κατάλληλα το κάθισμα σε σχέση με το τιμόνι.

Τραβάτε βαριά αντικείμενα

Είτε πρόκειται για τη δουλειά, είτε για το σπίτι, έχετε την τάση να τραβάτε συνεχώς βαριά αντικείμενα, ιδιαίτερα τα έπιπλα. Προτιμήστε να τα σπρώχνετε και όχι να τα σέρνετε ή να τα τραβάτε από μπροστά.

Καμπουριάζετε

Το να στέκεστε ή να κάθεστε «καμπουριαστά» σάς φαίνεται πιο εύκολο και πιο ξεκούραστο σε σχέση με την ευθεία θέση. Όμως σ’ αυτή τη στάση έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθετε κήλη ή οσφυαλγία. Είτε κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση, είτε είστε όρθιοι προσπαθήστε να κρατάτε πάντα ίσια την πλάτη σας. Τις πρώτες μέρες θα σας φανεί λίγο πιο κουραστικό αλλά μετά από λίγο καιρό θα έχετε αποκτήσει μια καλή συνήθεια. Επιπλέον, είναι μια καλή άσκηση για την κοιλιά και θα εκπέμπετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση!

Κρατάτε με λάθος τρόπο την ηλεκτρική σκούπα

Αυτή η τόσο απλή, καθημερινή δουλειά είναι ικανή να βλάψει τη μέση σας. Επιλέξτε ένα μοντέλο πιο ελαφρύ με τηλεσκοπικό κοντάρι και όση ώρα σκουπίζετε φροντίστε να κρατάτε την πλάτη σας ίσια. Αποφεύγετε τις απότομες κινήσεις και μην μετακινείτε τα έπιπλα απότομα και με δύναμη.

Κοιτάτε με λάθος τρόπο την οθόνη του υπολογιστή

Εάν δουλεύετε σε υπολογιστή και σκύβετε ή δεν κοιτάτε ευθεία την οθόνη τότε θα πρέπει να αλλάξετε θέση και στάση. Ιδανικό, το επάνω μέρος της οθόνης θα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σας για να αποφύγετε τους πόνους στην πλάτη και στη μέση.

Σκύβετε για να πιάσετε κάτι

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για τη μέση σας από την απότομη κίνηση προς τα κάτω, όταν χρειάζεται να πιάσετε κάτι από το πάτωμα.
Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πιάσετε κάτι, πλησιάστε το όσο πιο πολύ μπορείτε και λυγίστε τα γόνατα κρατώντας την πλάτη σας ίσια. Μ΄ έναν λόγο, χρησιμοποιήστε τους μύες των ποδιών κι όχι της μέσης σας.

Κοιτάτε συνέχεια το κινητό σας

Αν παρατηρήσετε όσους χρησιμοποιούν το κινητό τους, θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι σκύβουν. Όμως, αυτή είναι μια κίνηση που επιβαρύνει τον αυχένα και την πλάτη. Την επόμενη φορά που θέλετε να ελέγξετε το κινητό σας, φέρτε το στο ύψος των ματιών σας.

Φοράτε συχνά ψηλά τακούνια

Όταν φοράτε ψηλά τακούνια, η λεκάνη του σώματος έχει την τάση να έρχεται μπροστά. Από την άλλη, η μέση σας προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία του σώματος, λυγίζοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο, η σπονδυλική στήλη καταπονείται και αυξάνεται η πιθανότητα να παρουσιάσετε κάποιο πρόβλημα στη μέση σας.

Παίρνετε αγκαλιά το παιδί σας με λάθος τρόπο

Το να σηκώνεις αγκαλιά ένα παιδί δεν είναι μια ανώδυνη κίνηση. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε πολλές δασκάλες προσχολικής ηλικίας έχουν πρόβλημα με τη μέση τους. Εάν είστε νέος γονιός, θα πρέπει να προσέχετε πώς θα το πάρετε αγκαλιά.  Για παράδειγμα, αν κάθεται στο πάτωμα, λυγίστε τα γόνατα και κρατήστε ίσια την πλάτη, όπως θα κάνατε και μ΄ ένα οποιοδήποτε βάρος. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να μην πιέζετε τη μέση σας.

Φοράτε το σακίδιο σας πολύ χαμηλά

Αν είστε μαθητής ή φοιτητής, η τσάντα σας είναι πολύ επιβαρυμένη. Πολλοί κάνουν το λάθος να βάζουν το σακίδιό τους πολύ χαμηλά ή να το ακουμπούν στα οπίσθιά τους. Εάν είστε κι εσείς από αυτούς, να ξέρετε ότι με αυτόν τον τρόπο αναγκάζεστε να γέρνετε μπροστά το σώμα σας και καταπονείτε την πλάτη σας. Αν δεν μπορείτε να βρείτε άλλη λύση, προσπαθήστε τουλάχιστον το σακίδιο σας, να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στο σώμα σας.

Κακή στάση μπροστά στην τηλεόραση

Εάν περνάτε τη μέρα σας μπροστά στον υπολογιστή και στη συνέχεια καταλήγετε να παρακολουθείτε πολλές ώρες τηλεόραση, δεν βοηθάτε καθόλου τη μέση σας, ειδικά αν ξαπλώνετε χαμηλά στον καναπέ. Η κακή στάση σώματος και το γεγονός ότι κάθεστε επί πολλές ώρες καταστρέφει τη μέση σας. Προσπαθήστε να διορθώσετε τη στάση σας και καλό είναι να σηκώνεστε στις διαφημίσεις για να κινείστε λίγο.

Λάθη στο γυμναστήριο

Το γυμναστήριο και ιδιαίτερα οι ασκήσεις με όργανα ωφελούν ιδιαίτερα την υγεία και βοηθούν να διατηρείτε την πλάτη σας υγιή και δυνατή. Για να μην τραυματιστείτε ζητήστε από τον γυμναστή να σας δείξει τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων, καθώς και τις ασκήσεις που είναι ασφαλείς για το σώμα σας.

Καπνίζετε

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, το κάπνισμα προκαλεί πόνους στην πλάτη και στη μέση. Σ΄ αυτή την περίπτωση δεν ευθύνεται η στάση του σώματος αλλά ο ίδιος ο καπνός. Τα κύτταρα των καπνιστών οξυγονώνονται λιγότερο, γεγονός που προκαλεί με το πέρασμα του χρόνου διάφορα προβλήματα υγείας, όπως πόνους στη μέση.

Κοιμάστε μπρούμυτα

Μπορεί η θέση αυτή να σας ξεκουράζει αλλά επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη. Προσπαθήστε να αλλάξετε συνήθειες και να κοιμάστε στο πλάι ή ανάσκελα.

Διαβάστε επίσης: Ποια καθημερινή μας συνήθεια μπορεί να ευθύνεται για πόνους στον αυχένα και τη μέση

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Πώς να σταματήσετε να καμπουριάζετε μέσω της γυμναστικής. Ασκήσεις για την αντιμετώπιση της κύφωσης