Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση νερού

3198
Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει κινδύνους στον οργανισμό.

Καλό είναι να πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε για να μην προκληθεί αφυδάτωση στον οργανισμό μας. Μόλις ξεδιψάσουμε προτείνεται η προσωρινή παύση της κατανάλωσης.
Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να καταστρέψει τον οργανισμό. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί με πολλή δυσκολία αλλά είναι πιθανό.

Υπονατριαιμία

Η ταχεία πρόσληψη νερού πλημμυρίζει το εσωτερικό των κυττάρων όπου το νάτριο εξαντλείται. Αυτή η εξάντληση νατρίου ονομάζεται υπονατριαιμία και μπορεί να προκαλέσει ρήξη των κυττάρων. Καθώς τα κύτταρα διαρρηγνύονται σε διάφορα μέρη του σώματος, αρχίζουν να αναδύονται με ταχύτητα διάφορα συμπτώματα.

Η υπονατριαιμία είναι μία διαταραχή των ηλεκτρολυτών όταν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα πέσουν κάτω από τα φυσιολογικά όρια. Τα φυσιολογικά επίπεδα νατρίου στο αίμα είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος.
Το φαινόμενο της υπονατριαιμίας είναι σύνηθες στους αθλητές πολλών χιλιομέτρων, γιατί πίνουν μεγάλες ποσότητες απότομα

Δηλητηρίαση
Δηλητηρίαση από νερό μπορεί να πάθει κανείς από υπερβολική πρόσληψη ή υπερβολική κατακράτηση νερού. Παρουσιάζει συμπτωματική υπονατριαίμία ή υποωσμωτικότητα ή και τα δύο. Τα κύτταρα διογκώνονται με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται διάφορες λειτουργίες του οργανισμού. Η πίεση στο κρανίο αυξάνεται. Μετά από αυτό ακολουθεί η δηλητηρίαση από το νερό.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της δηλητηρίασης είναι ο πονοκέφαλος, η ναυτία και ο εμετός. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και ακολουθεί σύγχυση. Η όραση γίνεται διπλή και προξενείται υπνηλία ενώ ακολουθεί και δύσπνοια . Όταν συνεχιστεί και άλλο, δημιουργούνται κράμπες, ενώ η επεξεργασία πληροφοριών από τον εγκέφαλο διαταράσσεται.
Εμφανίζεται εγκεφαλικό οίδημα το οποίο δύναται να βλάψει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η εγκεφαλική βλάβη, το κώμα κλπ είναι σπάνιες περιπτώσεις όμως συμβαίνουν. Σε περίπτωση που δεν ακολουθήσει το άτομο θεραπεία υπάρχει και η πιθανότητα να πεθάνει.