Ποιοι άνθρωποι αργούν να γεράσουν. Τι συμβαίνει με τις ρυτίδες και φαίνονται δέκα χρόνια νεότεροι

3058
Όλοι οι άνθρωποι δεν γερνούν με τον ίδιο ρυθμό. Κάποιοι κάνουν πιο γρήγορα ρυτίδες, ενώ άλλοι φαίνονται δέκα χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία. 

Ανασκόπηση ερευνών που δημοσίευσε η Δρ. Neelam Vashi στο Clinics in Dermatology μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα σημάδια της γήρανσης και τις διαφορές που αποδίδονται στον τύπο του δέρματος, την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και τους γενετικούς παράγοντες.
Στη μελέτη αποκαλύπτονται ποιοι άνθρωποι αργούν να γεράσουν και την φθορά που αφήνει ο χρόνος στο πέρασμά του στο πρόσωπό τους.

Στην έρευνα εξετάστηκαν 41 άρθρα που δημοσιεύθηκαν από το 1970 έως το 2018 τα οποία περιέγραφαν τη γήρανση ανά ενθότητα. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι όλοι οι τύποι δέρματος δείχνουν σημάδια βλάβης από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία  όπως ο δερματικός αποχρωματισμός, η απώλεια κολλαγόνου ή/και ο καρκίνος δέρματος.Ωστόσο υπάρχουν διαφορές ανά εθνότητα σχετικά με τον ρυθμό γήρανσης του δέρματός τους.

«Η γήρανση είναι αναπότρεπτη και κάθε άνθρωπος θα βιώσει διαφορετικά τις αλλαγές στο πρόσωπο και το δέρμα του καθώς περνά ο χρόνος», δηλώνει η Δρ. Vashi και επισημαίνει ότι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία που η ίδια συνιστά για την προστασία από την ακτινοβολία UV για κάθε τύπο δέρματος είναι η χρήση αντιηλιακού.

Κάποια από τα σημαντικά ευρήματα της μελέτης είναι τα εξής:

  • Η μελανίνη είναι η κομβική διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο ή σκουρόχρωμο δέρμα.
  • Οι έγχρωμοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν δυσχρωμίες του δέρματος.
  • Σημαντικές διαφορές στους ινοβλάστες (τα κύτταρα που προάγουν την επούλωση του δέρματος και την παραγωγή κολλαγόνου) είναι η εξήγηση για το αυξημένο πάχος του δέρματος των Αφρο-αμερικανών ασθενών που έχει ως αποτέλεσμα οι ρυτίδες να εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα συγκριτικά με τους ανθρώπους της Καυκάσιας φυλής.
  • Οι ασθενείς από την Άπω Ανατολή ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν κηλίδες, αλλά από την άλλη μεριά, οι ρυτίδες αργούσαν να εμφανιστούν στο πρόσωπό τους με την πάροδο των χρόνων – το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στα άτομα ισπανικής καταγωγής.
  • Οι Καυκάσιοι ασθενείς συνήθως έχουν πιο λεπτό δέρμα και παρουσιάζουν νωρίτερα ρυτίδες, απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος τους και μείωση του όγκου των χειλιών.