Ποια είναι η «δολοφόνος μέδουσα» που μπορεί με κάθε πλοκάμι να σκοτώσει 60 ανθρώπους. Γιατί τα φάρμακα κατά της χοληστερόλης μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίδοτα

2159

Η συγκεκριμένη μέδουσα – δολοφόνος έχει 60 πλοκάμια που μπορούν να φτάσουν τα τρία μέτρα το καθένα. Βρίσκονται κυρίως στις ακτές της βόρειας και δυτικής Αυστραλίας και στις Φιλιππίνες.

Κάθε πλοκάμι έχει εκατομμύρια μικροσκοπικά άγκιστρα τα οποία είναι γεμάτα δηλητήριο που μπορούν να σκοτώσουν πάνω από 60 ανθρώπους. Το δηλητήριο προκαλεί νέκρωση των ιστών, φοβερούς πόνους, ανακοπή και τελικά θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά από το τσίμπημα. Αν το θύμα της μέδουσας καταφέρει να γλιτώσει υποφέρει από αφόρητους πόνους!

Η επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ χρησιμοποίησε μια τεχνική η οποία αποκρυπτογράφησε το δηλητήριο που σκοτώνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Διαπίστωσαν ότι το δηλητήριο προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά στο ανθρώπινο δέρμα όταν ενώνεται με την χοληστερόλη και κατά συνέπεια τα φάρμακα για την καταπολέμηση της χοληστερόλης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντίδοτα για την αυστραλιανή μέδουσα αν χορηγηθούν μέσα σε 15 λεπτά.

πηγή: CNN, University of Sydney