Οι μύθοι γύρω από την αντισύλληψη. Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη εξαιτίας λανθασμένων απόψεων

1586
Ο φόβος της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης υπάρχει μεταξύ των ζευγαριών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί μέθοδοι αντισύλληψης, καμία δεν είναι 100% ασφαλής.

Υπάρχουν ορισμένοι μύθοι γύρω από την αντισύλληψη. Οι ειδικοί δίνουν τις διευκρινίσεις και βάζουν τα πράγματα στη θέση τους.

Η απομάκρυνση είναι σίγουρη λύση.
Αρκετά ζευγάρια έχουν υιοθετήσει αυτό τον τρόπο αντισύλληψης, αν και είναι μύθος.
Η συγκεκριμένη τεχνική, δηλαδή η απομάκρυνση του συντρόφου λίγο πριν την εκσπερμάτωση, δεν εγγυάται την αποφυγή εγκυμοσύνης.
Τα προ-σπερματικά υγρά, που εμφανίζονται κατά τη σεξουαλική επαφή, περιέχουν σπέρμα. Αν και σε μικρή ποσότητα, είναι αρκετά να προκαλέσουν εγκυμοσύνη.

Η κολπική πλύση μπορεί να «σκοτώσει» το σπέρμα
Εν μέρει, ο μύθος ισχύει. Κι όμως, το χλιαρό νερό στην κολπική πλύση μπορεί να σκοτώσει το σπέρμα. Όμως, σε περίπτωση που το σπέρμα εισχώρησε στον τράχηλο της μήτρας, μπορεί και να επιβιώσει. Επομένως, η κολπική πλύση δεν είναι σίγουρη.

Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος στις γόνιμες ημέρες, αν είστε προσεκτικοί
Το γεγονός ότι οι γυναίκες μπορούν να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας ισχύει. Όμως, οι μέρες της ωορρηξίας μεταβάλλονται, ακόμη και στις γυναίκες που έχουν πάντα σταθερό κύκλο.
Αν χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο για να αποφύγετε πιθανή εγκυμοσύνη, πρέπει να καταγράφετε λεπτομερώς τον κύκλο, για να ξέρετε ακριβώς πότε είναι οι γόνιμες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη
Πριν από μερικές δεκαετίες, διαδόθηκε αυτή η άποψη και στην Ελλάδα.
Είναι μύθος. Ο θηλασμός δεν σχετίζεται καθόλου με την ωορρηξία, επομένως μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη.

Η στάση 
Ορισμένες στάσεις στο σεξ, ευνοούν τη γυναίκα να μείνει έγκυος. Επικρατεί η άποψη ότι, όταν η γυναίκα είναι πάνω από το σύντροφο, δεν μπορεί να μείνει έγκυος. Όπως και τα παραπάνω, έτσι κι αυτή η άποψη είναι μύθος. Το σπέρμα μπορεί να εισέλθει στη μήτρα σε οποιοδήποτε στάση.

Τα αντισυλληπτικά έχουν άμεση δράση
Τα αντισυλληπτικά, στην αρχή της αγωγής, χρειάζονται τουλάχιστον ένα μήνα για να ξεκινήσει η δράση τους. Τον πρώτο μήνα λήψης αντισυλληπτικών πρέπει να χρησιμοποιείτε επιπλέον μέθοδο αντισύλληψης, για να αποφύγετε πιθανή εγκυμοσύνη.

Η ούρηση μετά το σεξ προλαμβάνει την εγκυμοσύνη
Άλλος ένας μύθος. Αν το σπέρμα περάσει στον τράχηλο, δεν μπορεί να αποβληθεί από την ούρηση.
Παρ’όλα αυτά, για τις γυναίκες είναι απαραίτητη η ούρηση μετά το σεξ, για την αποφυγή ουρολοίμωξης.

Δεν μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη την πρώτη φορά που μία γυναίκα κάνει σεξ
Αυτή η άποψη είναι λάθος και παράλογη. Από τη στιγμή που μία γυναίκα έχει έμμηνο ρύση, συνεπώς και ωορρηξία, μπορεί να μείνει έγκυος.

Οι μέθοδοι αντισύλληψης είναι σημαντικοί για μία γυναίκα που δεν θέλει να μείνει έγκυος. Το προφυλακτικό και τα αντισυλληπτικά χάπια φαίνεται να είναι τα πιο ασφαλή.
Χρησιμοποιήστε πάντα προφυλακτικό.
Εκτός από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, προστατεύει και από τα σεξουαλικά νοσήματα.

Διαβάστε επίσης: Αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες! Αναμένεται να κυκλοφορήσει. Ποια αποτελέσματα, ίσως και θανατηφόρα, είχαν παλαιές προσπάθειες

 

Διαβάστε επίσης: Οι βασικοί κανόνες υγιεινής μετά το σεξ, που δεν πρέπει κανείς να αγνοεί για να μην υπάρξουν μολύνσεις