Οι ημικρανίες που συνοδεύονται με προβλήματα στην όραση. Γιατί συμβαίνει και τι συνιστούν οι γιατροί

748
Οι ημικρανίες ταλαιπωρούν πολύ κόσμο, προκαλώντας οξύ πόνο, συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού. Σε πολλές περιπτώσεις όμως δεν μένει εκεί. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και έντονο πόνο στα μάτια με μείωση της όρασης, κάνοντας θολό το τοπίο. Πώς εξηγούν αυτή την αντίδραση οι επιστήμονες;

Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, ο συγκεκριμένος τύπος ημικρανίας χαρακτηρίζεται «οφθαλμική ημικρανία». Αρκετοί επιστήμονες όμως διαφωνούν με αυτή την ονομασία, γιατί έτσι φαίνεται το πρόβλημα και ο πόνος να προέρχεται από το μάτι. Στην πραγματικότητα, είναι κύματα μη φυσιολογικής δραστηριότητας που «ταξιδεύουν» στην επιφάνεια του εγκεφάλου και συγκεκριμένα στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει το οπτικό πεδίο. Επομένως, είναι κάτι που συμβαίνει στον εγκέφαλο.

Αυτά τα κύματα που διαταράσσουν την όραση, διαφέρουν ανάλογα με την εμφάνισή τους. Οι παρενέργειες στην όραση, οι αύρες όπως χαρακτηρίζονται, μπορούν να εμφανιστούν στη μέση του πεδίου όρασης. Συνήθως εμφανίζονται σαν σπινθήρες ή φώτα που αναβοσβήνουν, με μαύρες ή άσπρες κουκκίδες, λυγισμένες γραμμές και σε μερικές περιπτώσεις τα αντικείμενα μπορεί να φαίνονται δυσανάλογα στο μέγεθος.
Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τέτοιου είδους ημικρανίες, παρατηρούν γενικά μια αλλαγή στην όραση, αφού προηγηθεί έντονος πονοκέφαλος. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν υποφέρουν από πονοκέφαλο και δημιουργούνται αύρες, αν και είναι πιο σπάνιο.

Πολλοί ασθενείς αρχίζουν να βιώνουν ημικρανίες κατά την παιδική ή έφηβη περίοδο. Τα αγόρια συνήθως ξεκινούν σε νεαρότερη ηλικία, αλλά οι γυναίκες έχουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ημικρανιών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους συγκριτικά με τους άνδρες.

Πώς θα ανακουφιστείτε από τον πόνο
Οι γιατροί θεραπεύουν τις ημικρανίες που συνοδεύονται από οπτικές αύρες, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν τις φυσιολογικές ημικρανίες. Οι γιατροί που καλούνται να βοηθήσουν τους ασθενείς, πρώτα από όλα κάνουν προσεκτική εξέταση του τρόπου ζωής τους. Παρακολουθούν πράγματα όπως είναι ο ύπνος και τι τρώνε. Έχει παρατηρηθεί ότι το στρες είναι πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στις ημικρανίες.

Επίσης, οι ημικρανίες είναι τεκμηριωμένα μια γενετική κατάσταση. Για να θεραπευτεί το πρόβλημα, πρέπει να συνδυαστεί η γενετική προδιάθεση με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η έλλειψη ύπνου, η παράλειψη γευμάτων και οι αλλαγές στην καθημερινότητα. Όλα αυτά είναι παράγοντες που προδιαθέτουν τις ημικρανίες.

Περιστασιακά παρεμποδίζουν αρκετά την όραση ώστε οι άνθρωποι να χρειαστεί να σταματήσουν αυτό που κάνουν, αλλά συχνά μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ενώ τους εμφανίζονται αύρες.
Οι περισσότερες οπτικές αύρες διαρκούν από 20 έως 30 λεπτά. Πολλοί ασθενείς  συμβιβάζονται και επιλέγουν να ζουν με τις ημικρανίες. Άλλοι προσπαθούν να βρουν θεραπεία.

Για όσους αναζητούν ιατρική συμβουλή, ο γιατρός θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα πλάνο που θα κάνει καλύτερη την καθημερινότητά τους. Η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης καθημερινά λειτουργεί ανακουφιστικά για αρκετούς ανθρώπους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όσοι αλλάζουν τρόπο ζωής, προσθέτουν την καθημερινή άσκηση στο πρόγραμμά τους και βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, σημειώνουν σημαντική βελτίωση.

Οι ημικρανίες που συνοδεύονται από οπτικές αύρες συνήθως δεν προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας. Αν αρχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές στο πώς διαταράσσεται η όρασή σας ή οι αύρες εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα, τότε επικοινωνήστε με γιατρό.

Διαβάστε επίσης: Ο πονοκέφαλος που πλήττει τους 30αρηδες. Τι είναι ο οξύς πόνος σε μια πλευρά του κεφαλιού ή γύρω από τα μάτια

 

Διαβάστε επίσης: Ανακουφιστείτε από ημικρανίες, πόνους στον αυχένα και κράμπες με απλές τεχνικές ρεφλεξολογίας