Νευρική ορθορεξία. Η ψυχική διαταραχή που απειλεί τους χορτοφάγους και τους βίγκαν. Ποια είναι τα συμπτώματα

3872
Η εμμονή με την υγιεινή διατροφή ξεκινά αθώα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα ψυχική διαταραχή που Αμερικανοί επιστήμονες την ονομάζουν νευρική ορθορεξία. 

Επιστήμονες από το Τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου Υόρκης η προετοιμασία και η κατανάλωση μόνο υγιεινών τροφών μπορεί να εξελιχθεί σε μια παθολογική εμμονή και να έχει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ενδέχεται να είναι σημάδι πως υπάρχει δυσκολία στη διαχείριση της ψυχικής του κατάστασης.

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πάθουν εμμονή με τα υγιεινά φαγητά σε τρομακτικό σημείο που μπορεί να τους βλάψει σε ορισμένους τομείς της ζωής», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Τζένιφερ Μιλς, αναπληρώτρια καθηγήτρια.

Πιο ευάλωτοι στην νευρική ορθορεξία θεωρούνται όσοι έχουν ιστορικό στις διατροφικές διαταραχές, παρουσιάζουν ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, έχουν κάνει στο παρελθόν πολλές προσπάθειες να κάνουν δίαιτα, αλλά και όσοι έχουν κακή εντύπωση για το σώμα τους και προσπαθούν συνεχώς να αδυνατίσουν.
Υψηλότερο όμως κίνδυνο παρουσιάζουν οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν και οι lacto-vegeterians, δηλαδή όσοι δεν τρώνε κρέας και αυγά, αλλά τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα και γενικότερα εκείνοι που ακολουθούν αυστηρό πρόγραμμα διατροφής.

«Τα ευρήματά μας ρίχνουν επιπλέον φως στο ποιοι βρίσκονται σε κίνδυνο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους παρόχους υγείας να αναγνωρίσουν τα άτομα που πάσχουν από την ασθένεια και να τους παράσχουν την κατάλληλη θεραπεία» εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης.

Παρόλο που οι περισσότερες διατροφικές διαταραχές παρατηρούνται σε νεαρές γυναίκες, η νευρική ορθορεξία έχει παρατηρηθεί εξίσου και στα δυο φύλα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας τα άτομα που πάσχουν από νευρική ορθορεξία μπορεί να οδηγηθούν σε υποσιτισμό, ενώ παρουσιάζουν προβλήματα κοινωνικότητας σε περιστάσεις όπου υπάρχει κατανάλωση φαγητού.

«Είναι δύσκολο να τρώνε με άλλους ανθρώπους, δεν μπορούν να βγουν να φάνε μαζί τους» εξηγεί η Τζένιφερ Μιλς, ενώ αναφέρει πως συνήθως αυτοί οι άνθρωποι ξοδεύουν πολύ χρόνο, κόπο και χρήματα για να αγοράσουν και να ετοιμάσουν τα γεύματά τους.

Εκείνοι που πάσχουν από νευρική ορθορεξία, αντίθετα με όσους έχουν νευρική ανορεξία, δεν ενδιαφέρονται τόσο για τις θερμίδες που παίρνουν, αλλά με την ποιότητα του φαγητού που τρώνε.

Ωστόσο, η νέα διατροφική διαταραχή δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη επίσημα από την επιστημονική κοινότητα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο προσδιορισμός του αριθμού των πασχόντων.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες που θα προσδιορίσουν τρόπους που αποτρέπουν την ορθορεξία, αλλά και τους ψυχολογικούς παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες κάποιος να αναπτύξει τη διατροφική διαταραχή.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η ακαταστασία ταράσσει το μυαλό και πόσες θερμίδες καίνε οι δουλειές του σπιτιού