Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα τατουάζ «ξυπνούν» το ανοσοποιητικό και έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Τι λένε ειδικοί

225

Ολο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως – και οι Ελληνες κατ’επέκταση – αποκτούν τατουάζ σήμερα. Ωστόσο λίγες είναι οι μελέτες που έχουν επικεντρωθεί στη βιολογική επίδραση της δερματοστιξίας στον άνθρωπο, πέραν των κινδύνων για εμφάνιση καρκίνου ή λοίμωξης.

Το τατουάζ δημιουργεί μια μόνιμη «ζωγραφιά» στο σώμα, εισάγοντας μελάνη με μικροσκοπικά τρυπήματα κάτω από το ανώτατο στρώμα του δέρματος. Το σώμα ερμηνεύει ένα νέο τατουάζ ως πληγή και απαντά αναλόγως, με δύο γενικούς τρόπους.

Οι ενδογενείς ανοσοαποκρίσεις περιλαμβάνουν γενικές αντιδράσεις σε ένα ξένο υλικό. Ετσι όταν κανείς «χτυπά» ένα νέο τατουάζ πυροδοτεί το ανοσοποιητικό του σύστημα να στείλει τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται μακροφάγα για να φάνε τους «εισβολείς» και θυσιάζουν τους εαυτούς τους για να προστατεύσουν το σώμα από τη μόλυνση.

Το σώμα θέτει επίσης σε λειτουργία αυτό που οι ανοσολόγοι αποκαλούν προσαρμοστικές απαντήσεις. Οι πρωτεΐνες στο αίμα προσπαθούν να πολεμήσουν και να απενεργοποιήσουν συγκεκριμένους εισβολείς που αναγνωρίζουν ως πρόβλημα.

Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες αυτών των πρωτεϊνών – τα αποκαλούμενα αντισώματα ή ανοσοσφαιρίνες – που εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται με την κυκλοφορία του αίματος, με την επιφύλαξη ότι ο ίδιος εισβολέας θα κάνει την εμφάνισή του ξανά.

Είναι έτοιμες να ξεκινήσουν γρήγορα μια ανοσολογική απάντηση την επόμενη φορά. Αυτή η προσαρμοστική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος σημαίνει ότι οι ανοσοσφαιρίνες μπορούν να μετρηθούν στο σάλιο.

Στην Αμερικανική Σαμόα, δύο ερευνητές της τέχνης του τατουάζ εκπόνησαν μια μελέτη με τη βοήθεια των καλλιτεχνών τατουάζ και μίλησαν στο CNN για τα αναπάντεχα αποτελέσματα της. Από δείγμα 25 ατόμων συνέλεξαν σάλιο στην αρχή και στο τέλος κάθε συνεδρίας τατουάζ και μέτρησαν το βάρος, το ύψος και την πυκνότητα του λίπους.

Συγκρίνοντας τα επίπεδα αυτών των βιολογικών δεικτών, διαπίστωσαν ότι η ανοσοσφαιρίνη Α παραμένει υψηλότερη στην κυκλοφορία του αίματος, ακόμη και μετά την επούλωση των πληγών από τα τατουάζ. Επιπλέον, οι άνθρωποι με περισσότερο χρόνο κάτω από τη βελόνα παρήγαγαν περισσότερη ανοσοσφαιρίνη Α, υποδηλώνοντας μια ενισχυμένη ανοσολογική απάντηση στην λήψη ενός νέου τατουάζ σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λιγότερα ή καθόλου  τατουάζ. Αυτό το φαινόμενο φαίνεται να σχετίζεται με το «χτύπημα» πολλαπλών τατουάζ.

Αυτή η ανοσολογική ενίσχυση μπορεί να είναι ευεργετική στην περίπτωση άλλων τραυμάτων του δέρματος και γενικότερα για την υγεία.

Το τατουάζ φαίνεται να προκαλεί ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα: Κάθε τατουάζ προετοιμάζει το σώμα για να αντιμετωπίσει το επόμενο.

Αλλες μελέτες διαπιστώνουν ότι το βραχυπρόθεσμο στρες ωφελεί επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα. Το στρες, όταν προέρχεται από χρόνιες μορφές, πραγματικά υπονομεύει την ανοσολογική κατάσταση και την υγεία. Αλλά σε μικρές δόσεις, όπως αυτές που καταγράφονται στο τατουάζ, είναι πραγματικά καλό για τον άνθρωπο και προετοιμάζει το σώμα για να καταπολεμήσει τα μικρόβια.

Η τακτική άσκηση παρέχει οφέλη στην ανοσολογική λειτουργία μέσω της επανάληψης, όχι με μεμονωμένες επισκέψεις στο γυμναστήριο. Με παρόμοιο τρόπο εκτιμάται πως κάθε τατουάζ φαίνεται να προετοιμάζει το σώμα για αυξημένη επαγρύπνηση.

Δεν είναι σαφές ότι τα οφέλη που παρέχει το τατουάζ είναι αρκετά για να κάνουν τη διαφορά στην υγεία, οπότε μην περιμένετε ένα νέο τατουάζ να σας γλιτώσει από τις επιπτώσεις μιας κακής διατροφής με μπέργκερς, πίτσες και σουβλάκια.