Κοσμήματα, μπιζέλια και μπαταρίες. Ποια είναι τα αντικείμενα που αφαιρούν οι γιατροί από αυτιά και μύτες μικρών παιδιών

434
Τα μάτια των γιατρών βλέπουν πολλά. Καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες και σπάνιες περιπτώσεις περιστατικών.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, στα βρετανικά νοσοκομεία, η αφαίρεση αντικειμένων από τα αυτιά και τη μύτη, κοστίζει σχεδόν τρία εκατομμύρια στερλίνες, δηλαδή σχεδόν 3,42 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος βέβαια αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας.

Το BBC αναφέρει ότι τα παιδιά είναι υπεύθυνα για την μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών. Συγκεκριμένα, το 95% των αντικειμένων αφαιρούνται από τις μύτες τους και το 85% από τα αυτιά τους.
Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 2010 και 2016, αφαιρέθηκαν κατά μέσο όρο 1.218 αντικείμενα από τη μύτη και 2.479 από τα αυτιά.

Τα συνηθέστερα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στα αυτιά ή τις μύτες των παιδιών, είναι τα κοσμήματα. Αντίστοιχα, στους ενήλικες το συχνότερο πρόβλημα που συναντάται είναι οι μπατονέτες για τα αυτιά.

Η έκθεση με τίτλο «Θα Μάθουν Κάποτε τα Παιδιά;», δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Annals of the Royal College of Surgeons (Χρονικά του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών).

Τα παιδιά συνηθίζουν να καταπίνουν μικροαντικείμενα, όπως τα παιχνίδια τους.

Με βάση τα δεδομένα από τα περιστατικά εισαγωγών σε νοσοκομεία της Αγγλίας, φαίνεται ότι τα παιδιά από ενός έως τεσσάρων ετών, είναι πιο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια για να τους αφαιρέσουν ξένα σώματα από τη μύτη και όχι από τα αυτιά.
Όπως καταγράφεται, παιδιά ηλικίας από 5 έως 9 ετών, μεταφέρθηκαν στα επείγοντα περιστατικά για να τους αφαιρέσουν κάποιο ξένο αντικείμενο από το αυτί τους.

Στα περισσότερα περιστατικά, τα κοσμήματα ευθύνονταν για το 40% των περιπτώσεων, τόσο σε αυτιά όσο και σε μύτες παιδιών.
Πλαστικά και χάρτινα παιχνίδια αφαιρέθηκαν κυρίως από μύτες παιδιών, ενώ βρέθηκαν μέσα στα αυτιά τους ακόμη και μολύβια.

«Η ύπαρξη ξένων σωμάτων σε παιδιά αποδίδεται γενικώς στην περιέργεια, στο καπρίτσιο να εξερευνούν τα παιδιά τις κοιλότητες του σώματός τους και στην τυχαία είσοδο ενός ξένου σώματος», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ο συγγραφέας της έρευνας δρ Σάιμον Μόρις, ειδικός του νοσοκομείου Morriston στο Σουάνζι, αναφέρει πόσο περίεργα αντικείμενα έχει δει μέσα σε αυτιά και μύτες.
«Έχω δει από μπιζέλια, μέχρι αυτοκόλλητα ματάκια, μπαλάκια από αφρολέξ και σακουλάκια φύλαξης τροφίμων».

Οι γιατροί τονίζουν ότι το πιο επικίνδυνο αντικείμενο που μπορεί να καταπιεί ή να βάλει στο σώμα του ένα παιδί, είναι η μπαταρία.
Έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά με παιδιά που έχουν καταπιεί κατά λάθος μπαταρία σε μέγεθος μικρού κέρματος.

Οι μπαταρίες μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές, μόνιμες βλάβες ή θάνατο, καθώς μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό των παιδιών, όπου το σάλιο ενεργοποιεί αμέσως ένα ηλεκτρικό ρεύμα, προκαλώντας μια χημική αντίδραση.
Η χημική αντίδραση μπορεί να συμβεί μέσα σε μόλις δύο ώρες και να προκαλέσει ακόμη και θανατηφόρα χημικά εγκαύματα.

Η σοβαρότητα του εγκαύματος μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται ακόμη και μετά την αφαίρεση της μπαταρίας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει σίτιση και αναπνοή μέσω σωλήνα και πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.
Συμπέρασμα: Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν με μικροαντικείμενα που μπορούν να τα καταπιούν και να τα βάλουν στη μύτη ή στα αυτιά τους.

Διαβάστε επίσης: Τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού από 6 εβδομάδων έως 3 ετών. Πότε πρέπει να έχει αρχίσει το μπουσούλισμα και πότε το περπάτημα

 

Διαβάστε επίσης: Τα πιο παράξενα ιατρικά λάθη κατά τη διάρκεια χειρουργείου. Έκοψαν ακόμη και λάθος πόδι