Καφές από αυγό, καφές με τυρί, κανέλα και κάρδαμο. Βίντεο με τον καφέ που πίνουν 14 χώρες του κόσμου

743

Ο ιστότοπος Insider πρόσφατα δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τι καφέ προτιμούν να πίνουν το πρωί κάτοικοι σε 14 χώρες του κόσμου.

Στην Ελλάδα, για χρόνια τα  «ηνία» του πιο διάσημε καφέ τα κρατούσε ο φραπέ, που μάλιστα ανακαλύφθηκε και τυχαία. Ένας αντιπρόσωπος της Nescafe ανακάτεψε τον στιγμιαίο καφέ με κρύο νερό σε ένα σέικερ, γιατί δεν μπορούσε να βρει ζεστό νερό.
Πλέον οι Έλληνες προτιμούν τον φρέντο.

Από τον ελληνικό φραπέ και τον κλασικό καφέ φίλτρου, αρκετές χώρες πρωτοτυπούν με τα υλικά που βάζουν στον καφέ ή στον τρόπο που τον ψήνουν.

Ειδικότερα, στο Βιετνάμ, ο πιο «διάσημος» καφές είναι ο «Egg Coffe». Πρόκειται για καφέ που είναι φτιαγμένος από αυγό.
Ο «Egg Coffe» ανακαλύφθηκε το 1946, ως εναλλακτική του καφέ, καθώς εξαιτίας του πολέμου το γάλα ήταν δυσεύρετο.

Οι Αυστραλοί προτιμούν τον flat white, που είναι παρόμοιος με τον latte, αλλά σερβίρεται σε μικρότερο μέγεθος.

Στη Νότια Ινδία, ο παραδοσιακός καφές είναι ο Kaapi. Στην ουσία είναι καφές φίλτρου που ανακατεύεται με βρασμένο γάλα. Το σκέυος στο οποίο σερβίρεται είναι ειδικό. πριν το σερβίρισμα το χύνουν εναλλάξ από το ένα σκεύος στο άλλο για να ανακατευτεί καλά ο καφές με το γάλα.

Στην Αιθιοπία, που θεωρείται και η γενέτειρα του καφέ, ο καφές είναι αυτονόητος και θεωρείται κοινωνικό γεγονός.
Τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα στα σπίτια, οι άνθρωποι μαζεύονται για να ευχαριστηθούν μία κούπα καβουρδισμένου καφέ.
Οι Αιθίοπες συνηθίζουν να καβουρδίζουν πρώτα τους κόκκους καφές σε ένα τηγάνι και μετά μπαίνουν σε ένα ειδικό σκεύος, το τζεμπένα, για να γίνει ο καφές.

Στην Τουρκία, ο καφές ψήνεται στην άμμο.

Στην Ιταλία ο πιο συνηθισμένος και πιο διάσημος καφές είναι ο εσπρέσο. Μάλιστα, οι Ιταλοί ήταν και οι πρώτοι που έφτιαξαν τις μηχανές εσπρέσο με ατμό, για να μπορεί ο καθένας να απολαύσει ένα «εσπρεσάκι» ό,τι ώρα επιθυμεί.

Παραλλαγή του εσπρέσο έχουν στην Ισπανία. Ο Cafe bombon είναι εσπρέσο με γάλα. Ο καφές σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι, πρώτα μπαίνει το γάλα και η κρέμα και μετά ο καφές.

Στην κρύα και βροχερή Ιρλανδία, κυριαρχεί ο Irish coffee, δηλαδή καφές με ουίσκι. Πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκε ένα παγωμένο χειμωνιάτικο βράδυ του 1943, στο εστιατόριο ενός αεροδρομίου. Για να ζεσταθούν οι επισκέπτες, πρόσθεσαν στον καφέ ιρλανδέζικο ουίσκι.

Στη Σκανδιναβία και κυρίως στη Σουηδία και τη Φινλανδία, οι κάτοικοι προτιμούν τον kaffeost, που είναι στην πραγματικότητα καφές με τυρί.

Η Κούβα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε καφέ. Το ενδιαφέρον είναι στην Κούβα ο καφές σερβίρεται όλες τις  ώρες της ημέρας.

Στο Μεξικό, ο παραδοσιακός καφές είναι ο Café de olla. Πρόκειται για έναν καφέ που περιέχει κανέλα και ακατέργαστη ζάχαρη.

Ιδιαίτερα γλυκό προτιμούν τον καφέ τους οι Βραζιλιάνοι. Ο πιο συνηθισμένος καφές είναι ο Cafezinho, που στην ουσία είναι ένα μικρό φλιτζάνι καφέ φίλτρου με πολλή ζάχαρη.

Τέλος, στη Μέση Ανατολή ο καφές μπορεί να περιλαμβάνει μπαχαρικά, όπως κανέλα, σαφράν και κάρδαμο.

Δείτε το βίντεο με τον καφέ που πίνουν 14 χώρες του κόσμου: