Η ηλικιωμένη που έζησε έως τα 99 με τα όργανά της σε λάθος θέση. Το ιατρικό παράδοξο που εντυπωσίασε τους επιστήμονες

4542
Η Ρόουζ Μαρί Μπέντλεϊ ήταν μία Αμερικανίδα που έζησε έως τα 99 της, παρόλο που τα περισσότερα όργανα της βρίσκονταν σε λάθος θέσεις μέσα στο σώμα της, χωρίς να το γνωρίζει. 

Η περίπτωση της, που ανακαλύφθηκε αρκετά μετά το θάνατό της, χαρακτηρίζεται ιατρικό παράδοξο.

Η Αμερικανίδα έζησε για σχεδόν έναν αιώνα χωρίς να γνωρίζει πως είχε μια σπάνια πάθηση, όπου όλα τα εσωτερικά της όργανα βρίσκονταν σε λάθος θέση.

Η συγκλονιστική ανακάλυψη έγινε από ερευνητές στο Oregon Health & Science University (OHSU). Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στις 8 Απριλίου, η ομάδα ερευνητών έγραψε ότι η Rosie Marie Bentley είχε μια «ασυνήθιστη ανατομία» κι ούτε η ίδια ούτε η οικογένειά της δεν γνώριζαν τίποτα για τη δυνητικά απειλητική για τη ζωή της κατάσταση.
Συγκεκριμένα η πάθηση της Μπέντλεϊ ονομάζεται Situs Inversus με λεβοκαρδία, πράγμα που σημαίνει ότι το ήπαρ, το στομάχι και τα κοιλιακά όργανα ήταν στη δεξιά πλευρά του σώματος και η καρδιά της παρέμεινε στα αριστερά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ιατρούς, η κατάσταση είναι εξαιρετικά σπάνια και εμφανίζεται μία φορά σε κάθε 22.000 γεννήσεις.

«Ήξερα ότι κάτι δεν ήταν σωστό, αλλά μας πήρε λίγο χρόνο για να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβαινε», δήλωσε Cam Walker, Ph.D., στο δελτίο τύπου. Oι επιστήμονες αναφέρουν ακόμη ότι η Αμερικανίδα γιαγιά μπορεί να ήταν το γηραιότερο άτομο με την πάθηση αυτή, όμως υπήρξαν δύο άλλες παρόμοιες περιπτώσεις όπου και οι δύο ασθενείς έζησαν μέχρι 70 χρόνια.

Ο Cam Walker δήλωσε ότι μόνο ένας στους 50 εκατομμύρια ενήλικες που γεννήθηκαν με το Situs Inversus έζησαν αρκετά για να γίνουν ενήλικες.

Η οικογένεια της Μπέντλεϊ είπε στους γιατρούς και τους επιστήμονες ότι έζησε τη ζωή της χωρίς καμία χρόνια ασθένεια. Αν είχε κάτι που να την ταλαιπωρεί αυτό ήταν η αρθρίτιδα.

«Έχει αφαιρέσει τρία όργανα κατά τη διάρκεια της ζωής της, αλλά μόνο ένας χειρουργός κατέγραψε την ασυνήθιστη θέση των οργάνων στις σημειώσεις του. Κανένα από τα παιδιά της Bentley δεν γνώριζε για την κατάσταση της», ανέφερε το δελτίο τύπου.