Η φυλή με τους «καλύτερους πατέρες στον κόσμο». Τολμούν ακόμη και να «θηλάσουν» για να καθησυχάσουν τα βρέφη
Στην Δημοκρατία του Κονγκό κρύβονται «οι καλύτεροι πατέρες του κόσμου». Πρόκειται για τους άνδρες της φυλής Aka Pygmy, που σημαίνει πυγμαίοι. Πήραν τον τίτλο των καλύτερων πατέρων το 2005 από τον ανθρωπολόγο Μπάρι Χιούλετ και οι λόγοι που τους έχρισε έτσι, είναι εντυπωσιακοί.
Δεν είναι μόνο ο χρόνος που περνάνε με τα παιδιά τους οι πυγμαίοι. Όταν η μητέρα απουσιάζει και είναι αντιμέτωποι με την «πραγματικότητα» δίνουν μέχρι και τη θηλή τους στα παιδιά.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι, αν οι άντρες της συγκεκριμένης φυλής μπορούν να θηλάσουν. Η απάντηση είναι όχι, απλώς δίνουν τη θηλή τους στα μωρά, ώστε να τα καθησυχάσουν από την απουσία της μητέρας τους. Η αίσθηση της θηλής στο παιδί, του δημιουργεί μια ηρεμία, ακόμη κι αν δεν θηλάζει πραγματικά.
Για τις δυτικές κοινωνίες, αυτό ακούγεται εξωπραγματικό και δημιουργεί ένα περίεργο αίσθημα. Για την κονγκολέζικη φυλή, δεν είναι κάτι άλλο από ένα απλό δάγκωμα και ένδειξη πατρικού ενδιαφέροντος.
Στη φυλή Aka Pyrgmy, τα παιδιά είναι το επίκεντρο. Τα μωρά δεν μπουσουλάνε στο πάτωμα στο πρώτο έτος της ζωής τους. Ζουν σαν βασιλιάδες.
Οι υπολογισμοί του ανθρωπολόγου Χιούλετ δείχνουν ότι οι άνδρες γονείς της φυλής, περνούν τουλάχιστον το 47% του χρόνου τους μαζί με τα παιδιά τους. Τα επιτεύγματα των ανδρών του δυτικού πολιτισμού, όπου μαγειρεύουν δυο φορές την εβδομάδα ή κρατάνε για μερικές ώρες τα παιδιά τους, τους φαίνεται σαν εγκατάλειψη του βρέφους στην τύχη του.
Όσον αφορά την ισότητα των φύλων, είναι πολύ προχωρημένοι και προοδευτικοί. Δεν υπάρχει το στερεότυπο της μητέρας που μένει στο σπίτι, να φυλάει τα παιδιά, να μαγειρέψει και να καθαρίσει το σπίτι. Και οι δυο γονείς διαθέτουν τον ίδιο χρόνο για τις ανάγκες του σπιτιού τους, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών. Το ρόλο που έχει η μητέρα στον δυτικό κόσμο, εκεί τον έχουν και οι δύο γονείς.
Όπως στις περισσότερες χώρες της Αφρικής, έτσι και στη Δημοκρατία του Κονγκό, οι ασθένειες «θερίζουν». Τα ποσοστά της βρεφικής θνησιμότητας και ασθένειας, είναι αρκετά υψηλά. Η ιατρική περίθαλψη είναι σχεδόν μηδαμινή και οι δολοφονίες ανεξέλεγκτες.
Στο θέμα της παιδικής φροντίδας όμως είναι πρότυπο για ανεπτυγμένους και αναπτυσσόμενους πολιτισμούς.
«Έγινα καλύτερος πατέρας και είμαι ευγνώμων για την εμπειρία που έζησα», ανέφερε ο ανθρωπολόγος Χιούλετ μετά το τέλος της έρευνάς του στην περιοχή.
Άραγε θα έδινε στο παιδί του τη θηλή του, μόνο και μόνο για να τον καθησυχάσει;
Διαβάστε επίσης: Οι πανέμορφες γυναίκες που μπορούν να κάνουν ελεύθερα σεξ μέχρι τα 20 και μόνο αυτές μπορούν να χωρίσουν τους άνδρες τους
Διαβάστε επίσης: Pirahã. Ο λαός του Αμαζονίου που δεν ξέρει να μετράει. Η γλώσσα που δεν έχει αριθμούς και νούμερα