Έρπης των γεννητικών οργάνων. Πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα για άνδρες και γυναίκες

2219
Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι αρκετά και δυστυχώς, ο αριθμός των παθόντων ολοένα και αυξάνεται. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων ανήκει στην κατηγορία των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ιογενών νόσων. Επηρεάζει το δέρμα ή τις βλεννογόνους μεμβράνες των γεννητικών οργάνων.

Είναι το πιο σύνηθες ιογενές σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και μπορεί να συμβεί στον καθένα. Και άνδρες και γυναίκες είναι το ίδιο επιρρεπείς στο να ασθενήσουν από έρπη των γεννητικών οργάνων.
Ο τρόπος που εκδηλώνεται είναι πολύ σημαντικός, για να γνωρίζουν όσοι είναι σεξουαλικά ενεργοί, πώς να προστατευθούν, αλλά και πότε πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Αίτια της νόσου
Υπάρχουν δύο τύποι απλού έρπητα, ο ένας είναι ο μονοκατευθυντικός τύπος ιών έρπη-1 (HSV-1) και ο άλλος ο μονοκατευθυντικός τύπος ιών έρπη-2 (HSV-2).

Ο πρώτος συχνά προκαλεί τις μολύνσεις από έρπη στο στόμα και στα χείλη και μπορεί να εξαπλωθεί από το στόμα στα γεννητικά όργανα, κατά τη διάρκεια του στοματικού έρωτα.
Ο δεύτερος προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις του έρπητα στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να μεταφερθεί μέσω των εκκρίσεων από το στόμα ή από τα γεννητικά όργανα.
Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτού του είδους τον έρπητα, από ότι οι άντρες.

Ο μονοκατευθυντικός ιός έρπη (HSV) μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η μετάδοση μπορεί να γίνει όταν το δέρμα, ο κόλπος, το πέος ή το στόμα έρθει σε επαφή με κάποιο άτομο που ήδη έχει έρπη.

Ο έρπης στα γεννητικά όργανα είναι πιθανότερο να μεταδοθεί από την επαφή με το δέρμα ατόμου που έχει έρπη, αλλά έχει και αόρατες πληγές, κάποιο εξάνθημα ή και φουσκάλες.
Ο ιός μεταδίδεται ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει ορατή πληγή και δεν γνωρίζει ότι έχει έρπη, από το σάλιο ή και από τα κολπικά υγρά.

Αν ένας σεξουαλικός σύντροφος έχει κολλήσει τον ιό στο παρελθόν, αλλά δεν έχει καμία πληγή έρπη, και πάλι μπορεί να μεταφέρει τη μόλυνση σε άλλους.

Συμπτώματα
Σε αρκετές περιπτώσεις, δεν αναπτύσσονται πληγές από τη μόλυνση. Ακόμη κι αν εμφανιστούν, μπορεί να είναι πολύ ήπια ή να μπερδεύονται με τσιμπήματα εντόμων και άλλες δερματικές παθήσεις.

Η μειωμένη όρεξη, ο πυρετός και η δυσφορία, είναι μερικά από τα βασικότερα συμπτώματα της μόλυνσης. Μπορούν επίσης να εκδηλωθούν πόνοι στους μύες χαμηλά στην πλάτη, στα γόνατα ή στους μηρούς.
Τα συμπτώματα στα γεννητικά όργανα εκδηλώνονται με μικρές, επίπονες φουσκάλες, γεμάτες με διάφανο ή κιτρινωπό υγρό.

Πριν εμφανιστούν οι φουσκάλες, μπορεί το άτομο να νιώθει τσούξιμο, κάψιμο, φαγούρα ή πόνο στην περιοχή που θα εμφανιστούν οι φουσκάλες.

Στις γυναίκες βρίσκονται στα εξωτερικά κολπικά χείλη, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, γύρω από τον πρωκτό, στους γλουτούς ή τους μηρούς.
Στους άντρες βρίσκονται στο πέος, στο όσχεο, γύρω από τον πρωκτό, στους γλουτούς ή τους μηρούς. Και στα δύο φύλα, μπορεί να εκδηλωθεί πρήξιμο και ευαισθησία στους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα και επίπονη ούρηση.
Οι γυναίκες μπορεί να έχουν αδυναμία στο να αδειάσουν την κύστη τους ή κολπικές εκκρίσεις.

Πριν εμφανιστούν οι φουσκάλες, μπορεί το άτομο να νιώθει τσούξιμο, κάψιμο, φαγούρα ή πόνο στην περιοχή που θα εμφανιστούν οι φουσκάλες.
Μόλις σπάσουν οι φουσκάλες, θα αφήσουν ρηχά έλκη που είναι επώδυνα. Μετά, δημιουργείται μια «κρούστα», που θεραπεύεται μετά από μία έως δύο εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειάζεται παραπάνω χρόνος.

Υπάρχει πιθανότητα υποτροπής μέσα στις πρώτες εβδομάδες ή μήνες, μετά την πρώτη φορά που κάποιος νοσεί με έρπη των γεννητικών οργάνων. Κάθε φορά είναι σχεδόν πάντα λιγότερο σοβαρή και πιο σύντομη από την πρώτη εμφάνιση του έρπη. Με την πάροδο του χρόνου, οι υποτροπές μειώνονται.

Όμως, από τη στιγμή που κάποιος νοσήσει, ακόμη κι αν εξαφανιστούν οι πληγές, ο ιός παραμένει μέσα στα κύτταρα των νεύρων. Ο ιός μπορεί να παραμείνει αδρανής, αλλά και να επανενεργοποηθεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς καμία προφανής αιτία.

Ένα νέο «ξέσπασμα» έρπη μπορεί να προκληθεί από κόπωση, ενόχληση στα γεννητικά όργανα, περίοδο για τις γυναίκες, κάποιο τραύμα, ακόμη και συναισθηματική πίεση.
Κάποια άλλη ασθένεια ή μια χειρουργική επέμβαση, μπορούν να πυροδοτήσουν την επανεμφάνιση του έρπητα.
Επιρρεπείς στο «ξέσπασμα» μπορεί να είναι ακόμη και ασθενείς με ή άτομα που ακολουθούν χημειοθεραπεία.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν αντιληφθείτε οτιδήποτε παράξενο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, απευθυνθείτε το συντομότερο στο γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης: Οι βασικοί κανόνες υγιεινής μετά το σεξ, που δεν πρέπει κανείς να αγνοεί για να μην υπάρξουν μολύνσεις

 

Διαβάστε επίσης: Σε ποιες περιπτώσεις η αποχή από το σεξ μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα