Έρευνα συνέδεσε την κατανάλωση αλκοόλ με την ανάπτυξη καρκίνου. Τι αποκάλυψε

1266

Ακόμα και ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για δέκα συνεχή χρόνια μπορεί να αυξήσει κατά 5% τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο Cancer.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Τόκιο και του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ. Masayoshi Zaitsu μελέτησαν περισσότερους από 120.000 Ιάπωνες και διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ, αύξανε ουσιαστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Αντιθέτως τα άτομα που δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ στη ζωή τους είχαν ελάχιστες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια μορφή καρκίνου.

Διαπίστωσαν μάλιστα ότι δύο ποτά την ημέρα για πέντε χρόνια αύξαναν την πιθανότητα καρκίνου όσο και ένα ποτό ημερησίως για μια δεκαετία.

Το ένα ποτό ορίστηκε σε: ένα μεσαίου μεγέθους ποτήρι κρασί (180ml/6oz), 500ml (17oz) μπίρας ή 60ml (2oz) ουίσκι.

Ο συνηθέστερος καρκίνος που σχετίστηκε με την κατανάλωση αλκοόλ ήταν της στοματικής κοιλότητας του λαιμού και του φάρυγγα, καθώς και ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η μελέτη έγινε σε Ιάπωνες και ενδεχομένως τα συμπεράσματα να μην αφορούν την καυκάσια φυλή καθώς μελέτες για την κατανάλωση αλκοόλ σε ασιατικούς πληθυσμούς έχουν δείξει ότι το ποτό έχει διαφορετική επίδραση λόγω γενετικών διαφορών στην πέψη του.

Περίπου το ένα τρίτο των Κινέζων, Ιαπώνων και Κορεατών κληρονομούν μια γενετική αλλαγή που δυσχεραίνει την πέψη του αλκοόλ με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται συνολικά για την υγεία τους.