Η ψυχολογία του χαστουκιού. Τι νιώθουν αυτοί που «σηκώνουν χέρι»; Το πείραμα με τα παιδιά που έγινε viral (βίντεο)

25734

Σύμφωνα με ψυχολόγους, το χαστούκι επιβεβαιώνει την ανάγκη κάποιου, να νιώθει ανώτερος και κυρίαρχος, που μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του.
Παράλληλα, ο δέκτης της χειροδικίας νιώθει ταπείνωση.
Ο συγγραφέας William Irvineστο βιβλίο του «A Slap in the Face: Why Insults Hurt—And Why They Shouldn’t» (Χαστούκι στο πρόσωπο: Γιατί οι προσβολές πληγώνουν- Και γιατί δεν θα έπρεπε να το κάνουν), αναφέρει ότι, ο άνθρωπος έχει στη φύση του την προσβολή.
«Αρχικά, θέλουν να γίνουν μέλη μιας ομάδας. Όταν τα καταφέρουν, θέλουν να κυριαρχήσουν σε αυτή.
Προσπαθούν να ανέβουν κοινωνικά, προσβάλλοντας τους άλλους είτε με άσεμνες χειρονομίες, είτε λεκτικά», αναφέρει ο  Irvine.

Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι πολλοί άνθρωποι που μοιράζουν χαστούκια ή σφαλιάρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι μορφή βίας, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις και στη ψυχική κατάσταση του δέκτη.
«Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας, προκαλεί περαιτέρω βία.
Ο δράστης ικανοποιεί την οργή του και τα αρνητικά του συναισθήματα με την χειροδικία.
Το πιθανότερο είναι ότι, θέλει να αισθανθεί ξανά αυτή την ικανοποίηση, με αποτέλεσμα να το ξανακάνει», αναφέρει ο Αμερικανός ψυχολόγος Seth Meyers.

«Χαστούκισέ την»
Ο Ιταλός δημοσιογράφος Luca Lavarone, έκανε κοινωνικό πείραμα, για να δείξει τις αντιδράσεις αγοριών, όταν τους ζητούν να χαστουκίσουν κοπέλες.
Ζήτησε από παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, αρχικά να συστηθούν σε ένα όμορφο κορίτσι, να της κάνουν ένα κομπλιμέντο, να την κάνουν να γελάσει και να της τραβήξουν την προσοχή. Το τελευταίο πράγμα που τους ζήτησε, ήταν να την χαστουκίσουν.
Τα αγόρια όμως, δεν το έκαναν.
«Είναι κορίτσι», «Δεν θέλω να την βλάψω», «Είμαι κατά της βίας», «Τα κορίτσια δεν πρέπει να τα χτυπάμε ούτε με τριαντάφυλλο», «Είναι βίαιο», «Δεν το κάνω γιατί είμαι άντρας», ήταν οι απαντήσεις των παιδιών.
Το video έγινε viral και έδειξε ότι, τα παιδιά είναι κατά της βίας, αν έχουν τα σωστά πρότυπα.

Δείτε το viral video με το κοινωνικό πείραμα:

 

Διαβάστε επίσης: Εσύ μπορείς να κοιτάξεις κάποιον στα μάτια για ένα λεπτό; Το παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά (βίντεο)