Αρσενικό Νάξου. Ποιο είναι το νέο ΠΟΠ ελληνικό τυρί που πήρε τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

1884

Το «Αρσενικό Νάξου» ανήκει πλέον στα προστατευόμενα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα «ώριμο, σκληρό τυρί που παρασκευάζεται παραδοσιακά από μη παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Ξεχωρίζει από τα άλλα τυριά χάρη στην έντονη, πικάντικη και αλμυρόγλυκη γεύση του», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το «Αρσενικό Νάξου» παράγεται και ωριμάζει σε διάφορες κοινότητες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Οι τυροκόμοι που συνδέονται με την παραγωγή του γνωρίζουν  τον χρόνο τυροκόμησης, ενώ πάντα λαμβάνουν υπ’ όψιν τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τη σύσταση της χλωρίδας.

Το «Αρσενικό Νάξου» προστίθεται σε μία λίστα που περιλαμβάνει περισσότερα από 1.460 προστατευόμενα διατροφικά προϊόντα και αποκτά την σφραγίδα των προστατευόμενων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).