Από τη συγκομιδή της ελιάς στο ελαιοτριβείο. Ο κόπος, η κούραση και οι μέθοδοι για το μάζεμα (drone)

1030
Αν κάτι δε λείπει από ένα παραδοσιακό τραπέζι είναι μια χωριάτικη σαλάτα με ελιές και λάδι που έχει παραχθεί από την ίδια την οικογένεια ή από φίλους που έχουν χωράφια.

Η καλλιέργεια της είναι απόλυτα συνυφασμένη με την Ελλάδα. Η παράδοση της κρατά αιώνες. Εκτός από πλούσια ιστορία, κουβαλά και τον κόπο και την κούραση πολλών αγροτών.

Παλαιότερα η συγκομιδή της αποτελούσε οικογενειακή υπόθεση. Όλα τα μέλη της οικογένειας συγκεντρώνονταν στα χωράφια και βοηθούσαν στο μάζεμα. Πλέον η συγκομιδή της γίνεται με την συμβολή της τεχνολογίας που όχι μόνο ξεκουράζει όσους ασχολούνται με τη συγκομιδή αλλά και μειώνει το χρόνο της εργασίας.

Παρά τη διευκόλυνση της τεχνολογίας υπάρχουν πολλοί που επιμένουν στη συγκομιδή με παραδοσιακούς τρόπους, όπως με τα χέρια, με ράβδους ή με το λεγόμενο χτένισμα.
Η συλλογή με τα χέρια θεωρείται η καλύτερη μέθοδος καθώς προσφέρει ανώτερο ποιοτικά λάδι. Η συλλογή με το ράβδισμα θεωρείται πιο οικονομική από αυτή με τα χέρια αλλά και πιο αποδοτική.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας εκτιμά τον κόπο όσων ασχολήθηκαν με τη συγκομιδή καθώς στο πιάτο τους έχουν ένα προιόν αγνό, φυσικό και μεγάλης αξίας.

Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας Λάζαρου Τσάτσου