Από πού προέκυψε το στερεότυπο της «γεροντοκόρης με τις γάτες»; Τι συμβαίνει με όσες μαζεύουν πολλές γάτες στο σπίτι;

6313
Πολλοί και ιδίως οι παλιοί, όταν ακούνε ότι μια γυναίκα δεν έχει παντρευτεί, δεν έχει σύντροφο και συνήθως έχει για κατοικίδιο γάτα, σκέφτονται πως είναι γεροντοκόρη που θα μείνει «στο ράφι».

Ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι όμως, μέσα από έρευνες έχουν δείξει ότι πρόκειται για ένα ακόμη στερεότυπο. Αναπτύχθηκε σιγά σιγά τα προηγούμενα χρόνια και απέκτησε μορφή και εικόνα μέσα από τις ταινίες της ποπ κουλτούρας, που την απεικονίζουν ως μια απεριποίητη γυναίκα, συνήθως μέσης ηλικίας με ρόμπα, παντόφλες και ανακατεμένα μαλλιά, που φροντίζει δεκάδες γάτες και μένει μόνη της.

Οι γυναίκες συνδέθηκαν με τις γάτες από τον 13ο αιώνα, τότε που γινόταν κυνήγι μαγισσών. Σύμφωνα με ένα μύθο, τρεις μάγισσες μεταμορφώθηκαν σε γάτες και επιτέθηκαν σε έναν άνδρα στο δρόμο. Στη συνέχεια, τον κατηγόρησαν για παρενόχληση και για να αποδείξουν την ενοχή του, έδειξαν εκδορές στο σώμα τους από την υποτιθέμενη πάλη. Από τότε πολλοί θεώρησαν ότι οι γάτες βοηθούν τις μάγισσες για τις δόλιες ενέργειές τους.
Τον 18ο αιώνα όμως, όταν οι άνθρωποι σταμάτησαν να πιστεύουν σε δεισιδαιμονίες, τη θέση των μαγισσών με τις γάτες, πήραν οι ανύπαντρες με τις γάτες.

Οι γάτες ως εξαιρετικοί φυσικοί κυνηγοί, τριγυρίζουν και επιστρέφουν πάντα στο μέρος που ξέρουν ότι θα βρουν φαγητό. Παλιότερα, οι νοικοκυρές τις φρόντιζαν για να διώχνουν τα ποντίκια από το σπίτι, τις κατσαρίδες κοκ.

Μια γυναίκα με μια γάτα, δεν είναι άλλο από μια γυναίκα που έχει επιλέξει αυτό το ζώο για κατοικίδιο, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.
Το πρόβλημα προκύπτει, με τις γυναίκες που έχουν πολλές γάτες στο σπίτι τους. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι συνδέεται με μια μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, ούτε μόνο τις γάτες.
Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να έχει έμμονη και να αγοράζει περισσότερα παπούτσια απ’ όσα χρειάζεται.
Επιστημονικά ονομάζεται ψυχαναγκαστική αποθησαύριση και αναφέρεται στην υπερβολική συγκέντρωση αντικειμένων ή ζώων, που δεν έχουν κάποια συναισθηματική ή πρακτική αξία, αλλά ο ασθενής αδυνατεί να τα απορρίψει, ακόμη και αν δεν μπορεί να τα φροντίσει.
Συνήθως, η σημαντικότερη αιτία είναι το στρες. Για πολλούς, η υπερβολική συγκέντρωση αντικειμένων και ενίοτε ζώων, λειτουργεί ως αντίδοτο στη μοναξιά.
Σε έρευνα που έγινε σε Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, διαπιστώθηκε ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες μπορούν να οδηγηθούν στην εμφάνιση της ψυχαναγκαστικής αποθησαύρισης, αλλά οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να μαζεύουν ζώα και οι άνδρες αντικείμενα.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η υπερβολική συγκέντρωση ζώων μπορεί να γίνει μετά από ένα ισχυρό σοκ στη ζωή του ασθενή, όπως είναι η απώλεια ενός δικού του ανθρώπου.
Εκείνοι που μαζεύουν πράγματα ίσως προέρχονταν από οικογένειες που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να αντέδρασαν με αυτόν τον τρόπο.
Η συλλογή πολλών ζώων μπορεί να έχει τα αίτια της στην οικογενειακή ζωή. Ο ασθενής μπορεί να πάσχει από διαταραχή προσκόλλησης. Όταν ήταν μικρός δεν αναπτύχθηκε ο δεσμός που έπρεπε με τους γονείς του, με αποτέλεσμα στην ενήλικη ζωή του να έχει πρόβλημα δημιουργίας σχέσεων με άλλους ανθρώπους. Έτσι, προσκολλάται στα ζώα.

Οι γυναίκες που συγκεντρώνουν πολλές γάτες παρόλο που νοιάζονται για αυτές και δεν θέλουν να τις διώξουν, συνήθως δεν μπορούν να τις φροντίσουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία τους, αλλά και των γατών, καθώς δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υπερβολική συγκέντρωση γατών μπορεί να οφείλεται και σε ένα παράσιτο το Toxoplasma gondii, που βρίσκεται στον οργανισμό τους. Πιστεύουν ότι αυτό το παράσιτο μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων και να οδηγήσει σε ψυχιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD) και της σχιζοφρένειας. Παρ’ όλα αυτά, τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ασαφή και δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Προφανώς, δεν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος ότι πάσχει από ψυχαναγκαστική αποθησαύριση αν έχει τρεις ή τέσσερις γάτες, επειδή τις αγαπάει και θέλει να τις φροντίσει. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν ο αριθμός αυξάνεται υπερβολικά και η φροντίδα είναι αδύνατη ενώ πρακτικά χάνεται ο έλεγχος.

Δείτε το βίντεο που δείχνει μια εθελοντική ομάδα που διέσωσε περισσότερες από 40 γάτες που ήταν εγκαταλελειμμένες σε ένα σπίτι:

Διαβάστε επίσης: Το νησί που έχει περισσότερες γάτες απ’ότι κατοίκους. Και υπάρχουν άλλα δέκα! (φωτογραφίες)

 

Διαβάστε επίσης: Οι γάτες προτιμούν την συντροφιά του ανθρώπου περισσότερο από το φαγητό τους