Αεροπλάστ. Το υλικό συσκευασίας με τις φυσαλίδες πωλούνταν ως ταπετσαρία. Γιατί κολλάει όποιος το πιάνει στα χέρια του;

6817

Η αυθεντική ονομασία για το νάιλον με τις φουσκάλες που καλύπτει εύθραυστα αντικείμενα, είναι Bubble Wrap, ενώ στα ελληνικά ονομάζεται αεροπλάστ.
Η ανακάλυψη του έγινε το 1957, από δύο Αμερικανούς μηχανικούς.
Ο Alfred Fielding και ο Marc Chavannes, το σχεδίασαν αρχικά ως ταπετσαρία , που όμως δεν απέφερε τα επιθυμητά κέρδη.
Τότε οι δημιουργοί σκέφτηκαν ότι, μπορούσε να χρησιμεύσει ως περιτύλιγμα για προστασία εύθραυστων αντικειμένων.
Το υλικό άρεσε στις εταιρείες και το 1961, συνεργάστηκαν με τη διεθνή εταιρεία μηχανών γραφείου IBM.

Ο εθισμός
Το σπάσιμο των φυσαλίδων με τα δάχτυλα, είναι μια συνήθεια που για πολλούς γίνεται μανία (όχι με την κυριολεκτική έννοια). Πρόκειται για μία αγχολυτική δραστηριότητα που μπορεί να είναι και εθιστική, λένε οι ψυχολόγοι.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, μόλις ενός λεπτού ενασχόληση με το σπάσιμο των πλαστικών φυσαλίδων, ανακουφίζει από το στρες όσο ένα μασάζ 33 λεπτών.
Το μανιώδες σπάσιμο των φυσαλίδων εκτός από διασκέδαση και εκτόνωση, κάνει τα άτομα να αισθάνονται ότι, απελευθερώνονται από τα προβλήματά τους.
Με αφορμή την άποψη αυτή, ιταλική εταιρεία κατασκεύασε και λάνσαρε αεροπλάστ με φυσαλίδες σε σχήμα καρδιάς, ώστε να δίνει την ψευδαίσθηση, πως τακτοποιούνται και τα αισθηματικά προβλήματα.

Bubble Wrap και σε Application
Επειδή το υλικό που προκαλεί εθισμό και διασκέδαση κάποια στιγμή εξαντλείται, δημιουργήθηκε application για κινητά και υπολογιστές, ώστε οι λάτρεις του σπασίματος να μην σταματούν το «χόμπι» τους.
Στο application, με το βελάκι του υπολογιστή ή με το δάχτυλό πάνω στην οθόνη του κινητού, ο χρήστης προσπαθεί να πατήσει όσο περισσότερες φυσαλίδες μπορεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Το αντίστοιχο παιχνίδι- γκατζετάκι έχουν και οι Ιάπωνες με την ονομασία puchi-puchi .

Η γιορτή του…σπασίματος
Τόσο μεγάλη είναι η απήχησή του σπασίματος φυσαλίδων στο κοινό, που καθιερώθηκε ημέρα αφιερωμένη στον συγκεκριμένο εθισμό.
Ονομάζεται «bubble appreciation day» και γιορτάζεται στην Αμερική, την τελευταία Δευτέρα του Ιανουαρίου.

Πέρα από τις αγχολυτικές ιδιότητες του, το αεροπλάστ χρησιμεύει και ως μονωτικό υλικό.
Τοποθετείται κυρίως σε παράθυρα για να διατηρεί τη θερμοκρασία του σπιτιού σταθερή.

 

Διαβάστε επίσης: Χόμπι που διώχνουν το άγχος και το στρες ανάλογα με το ζώδιο. Τι προτείνουν οι αστρολόγοι για να νιώσετε καλύτερα