Υπνηλία μετά το μεσημεριανό φαγητό. Ποιες τροφές την προκαλούν

14126

Μετά το μεσημεριανό φαγητό, πολλές φορές προκαλείται υπνηλία.
Έρευνα του Ινστιτούτου Scripps στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ έδειξε, ότι η επιθυμία για ύπνο, είναι πιο έντονη όταν το φαγητό περιέχει συνδυασμό αλατιού και κρέατος.
Το αλάτι με την πρωτεΐνη, ενεργοποιούν τους νευρώνες του εγκεφάλου που συνδέονται με τον ύπνο.
Όμως, υπάρχουν και άλλες τροφές που δημιουργούν υπνηλία και καλό είναι να αποφεύγονται, όταν οι εργασιακές υποχρεώσεις είναι αυξημένες.

Αμύγδαλα και καρύδια
Τα αμινοξέα που περιέχει το αμύγδαλο, βοηθούν τον οργανισμό στην παραγωγή μελατονίνης, που αλλιώς αποκαλείται και ορμόνη του ύπνου.
Επίσης, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, που χαλαρώνει τους μυς.
Τα καρύδια έχουν τη δική τους πηγή μελατονίνης, που όταν τα επίπεδά της στο αίμα αυξηθούν, η υπνηλία είναι αναπόφευκτη.

Κεράσια και μπανάνες
Τα κεράσια, όσο πιο ξινά είναι, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά τους σε μελατονίνη.
Η μπανάνα, αν και τροφοδοτεί τον οργανισμό με ενέργεια, όταν καταναλωθεί μεσημεριανές ώρες, εντείνει την επιθυμία για ύπνο.
Αυτό συμβαίνει, γιατί στα συστατικά της βρίσκεται το κάλιο, το μαγνήσιο και φυσικές γλυκαντικές ουσίες.
Γι’ αυτό, καλύτερα να την καταναλώσει κάποιος το πρωί, για να τονωθεί.

Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα σκληρά τυριά, όπως το κεφαλοτύρι, έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες, λόγω του ασβεστίου.
Ωστόσο, ο συνδυασμός τυριού με υδατάνθρακα, όπως για παράδειγμα το ψωμί, εντείνει το αίσθημα κόπωσης.

Ρύζι
Το ρύζι, κυρίως το λευκό, προκαλεί υπνηλία που μπορεί να διαρκέσει έως και για τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωσή του.
Αιτία είναι ο υψηλός γλυκαιμικός του δείκτης.

Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, δηλαδή ο σολομός, ο τόνος και άλλα, είναι πηγή οξέων, που συμβάλλουν στην παραγωγή μελατονίνης.
Επίσης, μειώνουν την παραγωγή των ορμονών που σχετίζονται με το άγχος και προκαλούν χαλάρωση.

Σαλάτα
Οι σκέτες σαλάτες προτιμώνται από πολλούς, καθώς δεν παχαίνουν και είναι υγιεινές, όμως δεν εξασφαλίζουν ενέργεια.
Στην πραγματικότητα, όταν δεν συνοδεύονται από λάδι δημιουργούν ατονία, αντί να τροφοδοτούν τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

 

Διαβάστε επίσης: Λαχανικά που ενυδατώνουν τον οργανισμό και προστατεύουν από ζάλη, μυϊκές κράμπες και ξηροδερμία