Βρέθηκε ζιζανιοκτόνο σε δημητριακά γνωστών εταιρειών. Ποιες εταιρείες εμπλέκονται και τι απαντούν

17983
Πριν δύο μήνες δημοσιεύθηκε μία ανησυχητική έκθεση σχετικά με ζιζανιοκτόνα μέσα σε δημητριακά και σε άλλα τρόφιμα, που καταναλώνονται κυρίως από παιδιά. Περιβαλλοντική οργάνωση έφερε στο φως πρόσθετα ευρήματα για το ζήτημα.

Στα 28 από τα 30 δείγματα δημητριακών που ερευνήθηκαν, ανιχνεύτηκαν ίχνη γλυφοσάτης, που πρόκειται για τη βασική χημική ουσία του ζιζανιοκτόνου Roundup της εταιρίας Monsanto.

Η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται για να εξολοθρεύσει ζιζάνια και αγριόχορτα, ειδικότερα τα πλατύφυλλα ετήσια ζιζάνια και το γρασίδι που ανταγωνίζονται την καλλιεργήσιμη σοδειά. Έχει κατηγορηθεί ως πιθανό καρκινογόνο.

Μέσα σε όλα τα δείγματα βρέθηκαν ποσότητες εντός αποδεκτών ορίων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. και την αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την αποδεκτή ποσότητα μιας χημικής ουσίας που χαρακτηρίζεται ως «πιθανώς καρκινογόνο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ερεύνησαν  δείγματα από συσκευασίες δημητριακών Cheerios της General Mills και 18 συσκευασίες προϊόντων μάρκας Quaker. Σύμφωνα με το Environmental Working Group, τα υψηλότερα επίπεδα γλυφοσάτης βρέθηκαν στα δημητριακά πρωινού Quaker Oatmeal Squares.

Πριν δύο μήνες, είχε προηγηθεί έρευνα του EWG, κατά την οποία βρέθηκε γλυφοσάτη σε 43 από 45 δείγματα τροφίμων, που παράγονται με καλλιεργημένη βρώμη. Ανιχνεύτηκαν σε 5 από τα 16 προϊόντα αντίστοιχα, που παράγονται με οργανική βρώμη.

Το EWG υποστηρίζει ότι πρέπει να απαλλαγούν τα τρόφιμα από τη γλυφοσάτη. Οι επιστήμονες συνιστούν να περιοριστεί από τους καταναλωτές η ημερήσια κατανάλωση του χημικού προϊόντος σε 0,01 mg.

«Η έκθεση της EWG χρησιμοποιεί επίπεδα για τη γλυφοσάτη, τα οποία είναι διαφορετικά από αυτά που έχουν θεσπιστεί από τα αρμόδια ρυθμιστικά όργανα, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν πρωτοσέλιδα», απάντησε η εταιρεία Quaker, που υποστηρίζει ότι όλα τα προϊόντα της είναι ασφαλή.

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που όλοι καταναλώνουμε και είναι ύποπτα ότι προκαλούν καρκίνο

 

Διαβάστε επίσης: Οι επεξεργασμένες τροφές και τα junk food, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες