Το θαυματουργό τζίντζερ ή πιπερόριζα. Βοηθά στο αδυνάτισμα και απαλύνει τα συμπτώματα ναυτίας, οστεοαρθρίτιδας και άλλων παθήσεων
Το τζίντζερ, γνωστό και ως πιπερόριζα, χρησιμοποιείται για περισσότερο από 2.000 χρόνια από Κινέζους και Ινδούς, για τη θεραπεία της ναυτίας και του στομαχόπονου, αλλά και ως υλικό σε μαγειρικές συνταγές.
Η πικάντικη, πιπεράτη γεύση του, οφείλεται στην τζιντζερόλη, ουσία με ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.
Κλινικές μελέτες που δημοσιεύονται τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν πως η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, να απαλύνει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, να καταπολεμήσει τον καρκίνο και άλλα.
Η τζιντζερόλη ρυθμίζει το σωματικό βάρος, γιατί δίνει αίσθηση ζεστασιάς και παράλληλα επιταχύνει το μεταβολισμό, όπως και η καψαικίνη που περιέχεται στις κόκκινες πιπεριές.
Βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και το σώμα έχει ενέργεια, καθώς ηρεμούν και τα συμπτώματα ναυτίας, ακόμη και σε εγκύους ή μετά από χημειοθεραπεία.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει το μηχανισμό με τον οποίο εξουδετερώνει τη ζαλάδα, όμως πιστεύουν ότι παίζει ρόλο η δράση-αντίδραση μεταξύ των φυτοχημικών συστατικών του τζίντερ, με σεροτονεργικούς και χοληνεργικούς υποδοχείς των νευρώνων.
Το τζίντζερ έχει επίσης, επουλωτική δράση, βοηθά στη χώνεψη και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Καταπολεμά τα συμπτώματα του κρυολογήματος, τον πυρετό και τα μικρόβια, γιατί περιέχει χρώμιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
Κατά της οστεοαρθρίτιδας και του καρκίνου του παχέος εντέρου
Έρευνες δείχνουν, ότι η πιπερόριζα επιταχύνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, ενώ συγχρόνως λειτουργεί ενάντια στον καρκίνο.
Έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ανακάλυψε πως η κατανάλωση τζίντζερ σχετίζεται με καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η επικεφαλής της έρευνας Suzanna M. Zick, πιστεύει πως η αντικαρκινική του δράση συνδέεται με την αντιφλεγμονώδη του δράση.
Προλαμβάνει την εκδήλωση καρκίνου, γιατί μειώνει τους δείκτες φλεγμονής στο παχύ έντερο.
Όμως σύμφωνα με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας, η κατανάλωση πιπερόριζας απαλύνει τον πόνο, τη δυσκαμψία και το πρήξιμο, συμπτώματα που συνοδεύουν την οστεοαρθρίτιδα.
Οι ερευνητές χορήγησαν σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα συμπληρώματα διατροφής με τζίντζερ, για το χρονικό διάστημα 3 με 12 εβδομάδων, ανάλογα τη σοβαρότητα του περιστατικού.
Κάποιοι από τους συμμετέχοντες λάμβαναν placebo.
Όταν σταμάτησε η λήψη του συμπληρώματος, οι επιστήμονες εξέτασαν την υγεία των ασθενών και παρατήρησαν ότι όσοι είχαν καταναλώσει τζίντζερ, είχαν μεγάλη βελτίωση.
Οι ειδικοί δε σταματούν να ερευνούν τις ευεργετικές ιδιότητες της πιπερόριζας, καθώς πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για πληθώρα παθήσεων.
Διαβάστε επίσης: Γιατί τα βιολογικά προϊόντα είναι ακριβότερα; Ποια τα οφέλη για την υγεία. Σύγκριση τιμών