Τηγανητές πατάτες. Οι αντικρουόμενες επιστημονικές έρευνες για το αν είναι ή δεν είναι ανθυγιεινές

9344

Σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Συμβουλίου Έρευνας, αυτοί που τρώνε τηγανητές πατάτες, δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με αυτούς που δεν τρώνε.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την πορεία της ζωής 4.440 ανθρώπων ηλικίας 45-79 ετών για οκτώ χρόνια. Μέχρι το τέλος της μελέτης, είχαν πεθάνει 236 άτομα.
Παρατήρησαν ότι, γενικότερα η κατανάλωση πατάτας δεν έχει αρνητικά αποτελέσματα για τον οργανισμό, αλλά μόνο όταν είναι τηγανητή.
Επίσης, υποστήριξαν ότι η ηλικία και το φύλο, δεν επηρέασαν τα συμπεράσματα της έρευνας.
«Παρόλο που κάναμε μελέτη παρατήρησης, πιστεύουμε ότι το μαγειρεμένο λάδι πλούσιο σε ακόρεστα λίπη, μπορεί να εξηγήσει την υψηλή θνησιμότητα, αυτών που κατανάλωναν συχνά τηγανητές πατάτες.
Αυξάνεται η χοληστερίνη στο αίμα και μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Nicola Veronese.
Αντίθετη στα αποτελέσματα της έρευνας, ήταν η αμερικανική οργάνωση National Potato Council.
«Η έρευνα δεν αφορά όλο τον πληθυσμό. Όλοι οι άνθρωποι που συμμετείχαν είχαν αρθρίτιδα, οπότε αφορά μόνο αυτή την ομάδα του πληθυσμού», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της οργάνωσης John Keeling.
«Η πατάτα είναι πολύ υγιεινό λαχανικό. Μια μεσαίου μεγέθους πατάτα έχει 110 θερμίδες, δεν έχει λίπος, νάτριο, ούτε χοληστερόλη.
Αυτά βέβαια αλλάζουν ανάλογα με τον τρόπο που μαγειρεύονται.
Η πατάτα παρέχει επίσης, σχεδόν το ένα τρίτο της καθημερινής ποσότητας, που απαιτείται σε βιταμίνη C και έχει περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα.
Τα θρεπτικά συστατικά της παραμένουν, ανεξαρτήτως του τρόπου που μαγειρεύεται», κατέληξε ο σύμβουλος.
Διατροφολόγοι αμφιβάλλουν ότι, οι τηγανητές πατάτες μπορούν να αποτελέσουν από μόνες τους, βασική αιτία θανάτου.
«Η κατανάλωση τηγανητής πατάτας συνδέεται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, όπως η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή, που θεωρούνται παράγοντες της αυξημένης θνησιμότητας», ανέφερε η καθηγήτρια Susanna Larsson του Karolinska Ινστιτούτου της Στοκχόλμης.
Έρευνα του Πανεπιστημίου Federico της Νάπολης, έδειξε ότι οι τηγανητές πατάτες δεν είναι όσο ανθυγιεινές θεωρούνται.
«Αν είναι τηγανισμένες με το σωστό τρόπο, μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτικές», υποστήριξε ο Ιταλός επικεφαλής της έρευνας Vincenzo Fogliano.
Ο καθηγητής μελέτησε την απορρόφηση του λαδιού, κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος διαφόρων τροφών.
Παρατήρησε ότι η πατάτα απορροφά μόλις το 5%, ενώ άλλα λαχανικά, όπως τα κολοκύθια και οι μελιτζάνες, απορρόφησαν μέχρι και το 30% του λαδιού.

O Fogliano εξήγησε ότι, αυτό οφείλεται στο άμυλο.
Επίσης, ανέφερε ότι το τηγάνισμα 100 γραμμαρίων πατάτας για 7 με 8 λεπτά, σε θερμοκρασία 180- 200 βαθμών, παράγει 3 με 8 ml αντιοξειδωτικών ουσιών.
Ο ερευνητής, σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Stampa τόνισε όμως, ότι αυτά τα στοιχεία δεν ισχύουν για τις προτηγανισμένες πατάτες.