Τι συμβαίνει όταν πρασινίζουν οι πατάτες και πόσο επικίνδυνο είναι. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αποθήκευσης

1026
Οι πατάτες είναι από τις αγαπημένες τροφές όλων, καθώς μπορούν να μαγειρευτούν με διαφορετικούς τρόπους, που είναι όλοι εξίσου νόστιμοι. Πρέπει να διατηρούνται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, αλλά πολλές φορές δεν τηρείται αυτός ο «κανόνας».

Όταν οι πατάτες βρίσκονται έξω, σε ζεστό περιβάλλον και τις «πιάνει» ο ήλιος, συνήθως πρασινίζουν ή βγάζουν φύτρες. Τότε δημιουργούνται τα ερωτήματα, αν μπορούν να φαγωθούν ή πρέπει να πεταχτούν.

Το πράσινο χρώμα που εμφανίζεται στις πατάτες, είναι χλωροφύλλη, που δημιουργείται από την υγρασία.
Όμως, οι ίδιες συνθήκες που παράγουν τη χλωροφύλλη, παράγουν και σολανίνη, την τοξίνη που προκαλεί ναυτία και γενικότερα εντερικές διαταραχές. Όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα.

Η σολανίνη συσσωρεύεται στις ίδιες περιοχές με τη χλωροφύλλη.
Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνονται οι πατάτες, αν πρασινίσουν, καθώς στο παρελθόν έχουν προκαλέσει προβλήματα. Ωστόσο, αν καταναλωθούν σε μικρή ποσότητα, δεν υπάρχει κίνδυνος.

Kαθαρίστε καλά τα σημεία που έχουν βγει φύτρες.

Αν καθαριστούν καλά, θα απομακρυνθεί το περισσότερο πράσινο μέρος, όπως και σολανίνη. Αν έχει πρασινίσει όλη η πατάτα, καλό θα ήταν να πεταχτεί.

Η καθημερινή και αλόγιστη κατανάλωση πατατών που έχουν πρασινίσει, μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση της σολανίνης. Επομένως, θα προκαλέσει και εντερικές διαταραχές.

Το ίδιο ισχύει και για τις φύτρες που βγαίνουν στις πατάτες. Αν τις καθαρίσετε καλά στα σημεία που έχουν βγει οι φύτρες, δεν διατρέχετε κίνδυνο.

Για να μην πρασινίζουν οι πατάτες και να μην βγαίνουν φύτρες, αποθηκεύστε τις σε δροσερό και σκιερό μέρος. Δεν πρέπει να βρίσκονται σε ζεστό περιβάλλον, ούτε να τις «πιάνει» ο ήλιος.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης: Οι τηγανητές πατάτες δεν πρέπει να ξεροψήνονται. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου σύμφωνα με τους επιστήμονες

 

Διαβάστε επίσης: Τηγανητές πατάτες. Οι αντικρουόμενες επιστημονικές έρευνες για το αν είναι ή δεν είναι ανθυγιεινές