Ρόδι. Εκτός από το αδυνάτισμα, αντιμετωπίζει τη στυτική δυσλειτουργία αλλά είναι επικίνδυνο μαζί με βιάγκρα.

3963

Πρόσφατες μελέτες, τοποθετούν το ρόδι στην κορυφή των φρούτων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα οφέλη του όμως είναι σαφώς περισσότερα.
Βοηθάει στο αδυνάτισμα, ρίχνει την υψηλή πίεση, δρα κατά του καρκίνου, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και καταπολεμά τη στυτική δυσλειτουργία.
Ο λόγος που πολλοί δεν το προτιμούν, είναι η στυφή γεύση και οι σκληροί σπόροι του.
Όμως αυτό που δεν γνωρίζουν, είναι ότι μια ιδιαίτερη ποικιλία που καλλιεργείται στον νομό Αργολίδας, υπό την ονομασία Ρόδι Ερμιόνης, έχει γλυκιά γεύση και μαλακούς σπόρους.

Η πρώτη εμφάνιση του ροδιού έγινε στην Περσία και μέσω του εμπορίου μεταφέρθηκε σε Ινδία, Ευρώπη και Αμερική.
Αναφορές για το φρούτο υπάρχουν στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά και στην Ελληνική Μυθολογία και συγκεκριμένα στον μύθο της Περσεφόνης, που το ταυτίζουν με τη γονιμότητα, τη μακροζωία και την ομορφιά.
Στα Ελευσίνια Μυστήρια χρησιμοποιήθηκε ως έμβλημα, συμβολίζοντας το θάνατο και την αιωνιότητα.
Φημολογείται ότι το θαυματουργό φρούτο συγκαταλέγονταν στον θησαυρό του Πέρση Ναβουχοδονόσορα, καθώς κοσμούσε τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας.

Ευεργετικά οφέλη

Το εκχύλισμα ροδιού, ρίχνει τις υψηλές τιμές της πίεσης, γι’ αυτό και οι γιατροί το συνιστούν σε ασθενείς με υπέρταση. Είναι κατάλληλο και για όσους έχουν υπόταση, με προϋπόθεση να μη λαμβάνουν  φαρμακευτικά σκευάσματα.
Ακόμη, εμποδίζει την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Αντιοξειδωτική δράση

Στο ρόδι εμπεριέχονται φαινολικές ουσίες, όπως η πουνικαλαγίνες, οι οποίες δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη φύση. Έτσι είναι μία από τις πιο πλούσιες τροφές σε αντιοξειδωτικά.
Υπολογίζεται ότι μόλις ένα ρόδι των 280 γραμμαρίων, καλύπτει το 50% των καθημερινών αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνες C και K.

Βοήθεια στο αδυνάτισμα

Μελέτες σε πειραματόζωα, έδειξαν ότι ο χυμός ροδιού, συμπυκνωμένος ή μη, συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού των λιποκυττάρων και της ινσουλινοαντίστασης,  με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.
Προκαλεί επίσης την ανασταλτική δράση της παγκρεατικής λιπάσης ενός ενζύμου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, μειώνει την ανάγκη του οργανισμού για μεγάλες ποσότητες τροφής και ισορροπεί τα παθογόνα και ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.

Κατά του καρκίνου στον προστάτη

Μόλις 70ml εκχυλίσματος ροδιού είναι αρκετά, για να εμποδίσουν τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων στον προστάτη.

Καταπολεμά τη στυτική δυσλειτουργία

Σύμφωνα με μελέτη του 2007, άνδρες με ήπια ή μέτρια στυτική δυσλειτουργία μπορούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους, αρκεί να εντάξουν στο ημερήσιο πρόγραμμά τους το ρόδι.
Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο, επηρεάζοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα και παράλληλα αυξάνεται η διάθεση για ερωτική επαφή τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες.
Οι ερευνητές προειδοποιούν πως η κατανάλωση του ροδιού δεν πρέπει να γίνεται μαζί με τη λήψη χαπιών Viagra, γιατί υπάρχει κίνδυνος για πριαπισμό, παρατεταμένη και επώδυνη στύση.

Διαβάστε επίσης: Μουστάρδα. Ο Πυθαγόρας και ο Ιπποκράτης είχαν το σιναπόσπορο ως φάρμακο. Τα άγνωστα οφέλη της