«Οι χορτοφάγοι είναι λιγότερο υγιείς και έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής από τους κρεατοφάγους». Τι υποστηρίζει αμφιλεγόμενη αυστριακή έρευνα

5810
Νέα και φυσικά αμφιλεγόμενη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι χορτοφάγοι είναι λιγότερο υγιείς από τους κρεατοφάγους, παρά το γεγονός ότι έτρωγαν λιγότερο, κάπνιζαν λιγότερο και σωματικά ήταν πιο δραστήριοι.

Η χορτοφαγική διατροφή χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, λόγω της αυξημένης πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής αλέσεως.
Η μελέτη που διεξήχθη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία, έδειξε ότι η χορτοφαγική διατροφή, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, αλλεργίες και προβλήματα στην ψυχική υγεία, όπως κατάθλιψη και άγχος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το AHIS (Austrian Health Interview Survey), για να εξετάσουν τις διατροφικές συνήθειες και τις διαφορές στον τρόπο ζωής, μεταξύ των κρεατοφάγων και των χορτοφάγων.

Ανέλυσαν τα δεδομένα από 1.320 άτομα, που χωρίστηκαν σε ομάδες, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Στη μελέτη συμμετείχαν 330 χορτοφάγοι, 330 άτομα που έτρωγαν κρέας, αλλά και φρούτα και λαχανικά, 300 άτομα που τρέφονταν κανονικά, αλλά κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες κρέατος και 330 άτομα που τρέφονταν περισσότερο με κρέας.

Διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι κατανάλωναν λιγότερα αλκοολούχα ποτά και είχαν χαμηλότερους δείκτες μάζας σώματος. Παρόλα αυτά, στο σύνολο ήταν λιγότερο υγιείς σωματικά και ψυχικά.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν λιγότερο κρέας, ήταν επίσης «φτωχότεροι» σε θέματα υγείας. Για παράδειγμα, απέφευγαν τα ραντεβού με τον γιατρό ή δεν έκαναν τα προληπτικά εμβόλια.

Ο πίνακας με τα αποτελέσματα της έρευνας./ Πηγή: independent

«Η μελέτη μας έδειξε ότι οι Αυστριακοί ενήλικες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, είναι λιγότερο υγιείς (όσον αφορά τον καρκίνο, τις αλλεργίες και τις διαταραχές της ψυχικής υγείας), έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και χρειάζονται επίσης περισσότερη ιατρική περίθαλψη», αναφέρουν οι Αυστριακοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες υπερασπίζονται την έρευνα που έκαναν, γιατί ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το έργο τους είναι απλά μια διαφήμιση για τη βιομηχανία κρέατος.

«Έχουμε ήδη αποστασιοποιηθεί από τον ισχυρισμό αυτό, καθώς είναι μια εσφαλμένη ερμηνεία των δεδομένων μας. Βρήκαμε ότι οι χορτοφάγοι υποφέρουν περισσότερο από ορισμένες ασθένειες όπως το άσθμα, ο καρκίνος και οι ψυχικές ασθένειες, συγκριτικά με όσους τρώνε κρέας, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ποια είναι η αιτία και ποιο είναι το αποτέλεσμα.
Πρέπει να γίνει περαιτέρω μελέτη πριν να απαντηθεί αυτή η ερώτηση», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης και επιδημιολόγος Nathalie Burkert δήλωσαν στους «The Austrian Times».

Διαβάστε επίσης: Ποιες τροφές αντικαθιστούν τις πρωτεΐνες του κρέατος και των παραγώγων του. Ιδανικές επιλογές για χορτοφάγους

 

 

Διαβάστε επίσης: Που μπορεί να οφείλεται η χαμηλή ενέργεια και εξάντληση όταν δεν υπάρχει ένα προφανές πρόβλημα υγείας