Πότε αναπτύσσουν επικίνδυνα βακτήρια οι συσκευασμένες σαλάτες των σούπερ μάρκετ. Πότε πρέπει να καταναλώνονται

831
Οι συσκευασμένες σαλάτες που πωλούνται στα σουπερμάρκετ, είναι εύκολη λύση, καθώς είναι ήδη κομμένες και παρέχουν μεγάλη ποικιλία λαχανικών για τους πελάτες. Έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει ότι στις συσκευασμένες σαλάτες μπορούν να αναπτυχθούν επικίνδυνα βακτήρια, ακόμη και αν βρίσκονται στο ψυγείο.

Βρετανοί μικροβιολόγοι του Πανεπιστημίου Leicester έκαναν την έρευνα και διαπίστωσαν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επέκτασης βλαβερών βακτηρίων στις συσκευασμένες σαλάτες.
Οι αναλύσεις των ερευνητών έδειξαν ότι ο συνδυασμός της υγρασίας του ψυγείου και τα συστατικά των λαχανικών που βγαίνουν από τα κομμένα φύλλα, αναπτύσσουν βακτήρια. Μεταξύ αυτών και σαλμονέλα, που έχει αποδειχθεί πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι έμειναν έκπληκτοι με τον τρόπο που αναπαράγονταν τα βακτήρια, ακόμη κι αν βρίσκονταν μέσα στο ψυγείο.

Τα λαχανικά είναι από τις πιο υγιεινές τροφές και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Όμως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί συχνά προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις από βακτήρια, αν δεν καθαριστούν σωστά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, όταν τα λαχανικά μπαίνουν κομμένα μέσα σε συσκευασίες, το πρόβλημα επιδεινώνεται. Τα κομμάτια που έχουν κοπεί, αφήνουν τους χυμούς τους, προκαλούν υγρασία και αναπτύσσονται βακτήρια μέσα στη συσκευασία.
«Δημιουργείται ένα θρεπτικό «κοκτέιλ», στο οποίο μπορούν να αναπαραχθούν τα βακτήρια», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Primrose Freestone.

Ο κίνδυνος εμφάνισης σαλμονέλας
Η μελέτη έδειξε ότι στα αρχικά στάδια μόλυνσης των λαχανικών με 100 βακτήρια σαλμονέλας, μετά από 5 ημέρες μέσα στο ψυγείο μπορούν να αναπτυχθούν μέχρι και 100.000 βακτήρια.

Αυτό το ποσοστό βακτηρίων είναι αρκετό για να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση σε περισσότερα από δύο άτομα. Αντίθετα, τα 100 βακτήρια δεν μπορούν να προκαλέσουν κάποια βλάβη.
Σύμφωνα με την έρευνα, η σαλμονέλα αναπτύσσεται ιδιαίτερα στη συσκευασία κομμένου σπανακιού, ενώ το βακτήριο e.coli στη ρόκα. Οι χυμοί των κομμένων λαχανικών βοηθούν τη σαλμονέλα να επεκταθεί στα φύλλα και στη συσκευασία τόσο, ώστε να μην απομακρύνεται ούτε με πλύσιμο με σαπούνι.

Οι ερευνητές συστήνουν, οι συσκευασμένες σαλάτες πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η διατήρηση στο ψυγείο αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων.
Πρέπει να επιλέγουμε σαλάτες με μακρινή ημερομηνία λήξεως και χοντροκομμένα φύλλα.
Όταν η συσκευασία έχει φουσκώσει με αέρα, καλό θα ήταν να την πετάμε.

Διαβάστε επίσης: Τροφές που δεν πρέπει να πλένονται πριν την κατανάλωσή τους, γιατί ίσως έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα

 

Διαβάστε επίσης: «Βούτα» στο λάδι της χωριάτικης σαλάτας. Πόσες θερμίδες έχει και γιατί δεν πρέπει να ξαναβουτάμε την ίδια φέτα ψωμιού