Πόση ποσότητα πρέπει να πίνουμε ημερησίως από κάθε είδος καφέ για να μην έχουμε παρενέργειες, όπως ταχυκαρδία και αϋπνία

2546
Ένας καφές είναι απαραίτητος για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στο ξεκίνημα της μέρας, λόγω της φυσικής διεγερτικής του δράσης. Οι περισσότεροι συνεχίζουν με ένα καφεδάκι στο γραφείο και μπορεί να έπεται και συνέχεια.

Κάθε οργανισμός έχει διαφορετική αντοχή στην καφεϊνη. Οι ειδικοί όμως συνιστούν να μην καταναλώνουμε σε γενικές γραμμές πάνω από 400 mg την ημέρα, που αντιστοιχεί σε περίπου 4 φλιτζάνια. Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας μπορεί να έχει επιπτώσεις στον οργανισμό.

Ποια είναι η ποσότητα καφεΐνης που περιέχει κάθε είδος καφέ

  • Στιγμιαίος ντεκαφεϊνέ καφές (φλιτζάνι): 3 mg
  • Ελληνικός (μικρό φλιτζάνι): 40- 50 mg
  • Εσπρέσο (μονός): 40-80 mg
  • Καπουτσίνο (μονός): 40-80 mg
  • Στιγμιαίος καφές (φλιτζάνι): 70-100 mg
  • Καφές φίλτρου (φλιτζάνι): 100-150 mg

Καλό είναι, αν δούμε κάποια από τις παρακάτω συνηθισμένες παρενέργειες, να μειώσουμε τις ποσότητες καφεΐνης ή και να κόψουμε για λίγο τον καφέ.

Ταχυκαρδία: Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, νικοτίνης και αλκοόλ είναι πιθανό να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη ή ακόμα και λιποθυμία.

Αϋπνία: Πρόκειται για κλασική ένδειξη υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης. Σε πολλές περιπτώσεις ο καφές παραμένει στον οργανισμό ως και 14 ώρες μετά την κατανάλωση του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες ή και διακοπές του ύπνου.

Νευρικότητα και άγχος: Το άγχος για τη δουλειά και οι καθημερινές υποχρεώσεις ενισχύουν την επιθυμία για ένα φλιτζάνι καφέ. Όμως, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να επιδεινώσει τις συνέπειες του άγχους, κυρίως λόγω της αϋπνίας και της ευερεθιστότητας που προκαλεί. Σύμφωνα, με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη.

Πόνος στο στομάχι: Κάποιες ενώσεις καφέ προκαλούν στομαχόπονο και εκκρίσεις οξέων από τα κύτταρα του στομάχου. Αν ο πόνος δεν εξουδετερώνεται από κάποιο αντιόξινο ή επανανέρχεται, πρέπει να ελεγχθεί όχι μόνο η ποσότητα του καφέ, που καταναλώνεται αλλά και η ποιότητά του.

Διάρροια: Οι καθαρτικές ιδιότητες του καφέ για το έντερο είναι γνωστές. Υπάρχουν όμως οργανισμοί, στους οποίους η κατανάλωση πάνω από 2-3 καφέδες την ημέρα, προκαλεί διάρροιες.

Πονοκέφαλος: Σύμφωνα με μελέτες, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης βοηθά στην ανακούφιση του πονοκέφαλου, καθώς ενισχύει τη δράση των αναλγητικών. Γι΄αυτό η καφεΐνη αποτελεί τη δραστική ουσία πολλών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Όμως, η απότομη διακοπή της καφεϊνης, ιδιαίτερα αν το άτομο καταναλώνει για πολύ καιρό μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει συχνούς πονοκεφάλους και κόπωση. Γι΄αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μείωση της καφεΐνης πρέπει να γίνεται σταδιακά.

Μέτρα «άμεσης επέμβασης» εναντίον της υπερβολικής καφεϊνης

Στην περίπτωση που διαπιστώσουμε κάποια παρενέργεια μπορούμε να πάρουμε άμεσα μέτρα για να επιταχύνουμε την αποβολή της καφεΐνης από τον οργανισμό. Το πρώτο είναι να προχωρήσουμε σε άμεση ενυδάτωση του οργανισμού, πίνοντας νερό, που θα βοηθήσει να αποβληθεί η καφεΐνη, μέσω των ούρων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει η ήπια σωματική άσκηση, που θα για εκτονώσει την υπερβολική διέγερση, εξαιτίας της υπερβολικής καφεΐνης. Τέλος, τροφές με κάλιο και μαγνήσιο, όπως η μπανάνα, το αβοκάντο και ξηροί καρποί, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της νευρικότητας και του τρέμουλου.

Διαβάστε επίσης: Ένα καφεδάκι μετά το φαγητό μπορεί να ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου. Καφές εναντίον ινσουλίνης

 

 

Διαβάστε επίσης: Οι επιστήμονες λένε ότι 3 καφέδες την ημέρα έχουν περισσότερα οφέλη από τους κινδύνους, αλλά υπάρχουν όροι…