Ποιες τροφές αντικαθιστούν τις πρωτεΐνες του κρέατος και των παραγώγων του. Ιδανικές επιλογές για χορτοφάγους

16927

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, είναι όμως μύθος η άποψη ότι υπάρχει μόνο στα ζωικά προϊόντα.
Βρίσκονται σε διαφορετικές ποσότητες τόσο στα φρούτα, όσο και στα λαχανικά, γι’ αυτό και όσοι είναι χορτοφάγοι ακολουθούν διατροφή που αντικαθιστά την πρωτεΐνη του κρέατος με εκείνη άλλων τροφών.
Χάρη στην πρωτεΐνη, τις ενώσεις που δημιουργούνται από το συνδυασμό αμινοξέων,  ο οργανισμός έχει ενέργεια, σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και ανάπτυξη των μυών.
Η έλλειψή της από τη διατροφή συνδέεται με πολλά προβλήματα, όμως μπορεί να αναπληρωθεί με την κατανάλωση φρούτων και κυρίως λαχανικών που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη 

Οι φακές και τα φασόλια, είναι εξαιρετικές τροφές για την πρόσληψη πρωτεΐνης.
Η περιεκτικότητά τους φτάνει τα 19 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, ενώ περιέχουν πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά.
Υπάρχουν όμως και λαχανικά, που αν και δεν έχουν τη συγκέντρωση πρωτεϊνών που έχει το κρέας, όταν καταναλώνονται τακτικά καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Ο αρακάς είναι λαχανικό με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Υπολογίζεται ότι ένα φλιτζάνι αρακά έχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, δηλαδή περισσότερη από όση βρίσκεται σε ένα αυγό.
Στη γλυκοπατάτα περιέχεται πρωτεΐνη αλλά και υδατάνθρακες.
Ανάλογα με το μέγεθός της, αλλάζει και η περιεκτικότητά της.
Σε μια μετρίου μεγέθους γλυκοπατάτα, υπάρχουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Οι αγκινάρες, εκτός από τις πρωτεΐνες που περιέχουν, είναι πλούσιες και σε προβιοτικά και φυτικές ίνες.
Βοηθούν στην καλή υγεία του εντέρου, αλλά και στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ένα φλιτζάνι αγκινάρες, περιέχει περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Το σπανάκι, που είναι πηγή σιδήρου, είναι ένας τρόπος να αντλήσει ο οργανισμός πρωτεΐνη, αν και δεν είναι μεγάλη η περιεκτικότητά του.
Στο ένα φλιτζάνι σπανάκι, βρίσκεται μόλις 1 γραμμάριο πρωτεΐνης.
Στο ένα φλιτζάνι μπρόκολο, βρίσκονται 3 γραμμάρια πρωτεΐνης,  ενώ στην ίδια ποσότητα κουνουπίδι, 2 γραμμάρια.
Οι σαλάτες που αποτελούνται από μπρόκολο και κουνουπίδι, είναι καλή επιλογή για να τροφοδοτηθεί με πρωτεΐνη ο οργανισμός  ενός χορτοφάγου.
Και τα παντζάρια περιέχουν περίπου 3 γραμμάρια ανά φλιτζάνι.
Η άποψη ότι οι χορτοφάγοι και εκείνοι που δεν προτιμούν το κρέας και τα παράγωγά του, δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, δεν ευσταθεί.
Οι παραπάνω επιλογές τροφίμων, αναπληρώνουν το κρέας και προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και υγεία.

Διαβάστε επίσης: Μυστήριο με τον αφανισμό των κατοίκων του Νησιού του Πάσχα. Οι επιστήμονες κατέρριψαν τη θεωρία της οικολογικής αυτοκτονίας.