Περιζήτητη η ελληνική ρίγανη στο εξωτερικό, που έχει εκπληκτικές ιδιότητες. Δείτε πώς την παράγουν οι αγρότες μας (βίντεο)

1405
Το δώρο της φύσης, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, δίνοντας γεύση σε μία μεγάλη ποικιλία φαγητών ενώ έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Ο λόγος για τη ρίγανη, τον καλύτερο σύμμαχο για την υγεία, καθώς είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά.

Το βίντεο που ακολουθεί, δείχνει λεπτομερώς τα στάδια της μηχανικής επεξεργασίας της ρίγανης. Συγκεκριμένα, το βίντεο γυρίστηκε στο Σφελινό Σερρών.

Δείτε το βίντεο:

Οι Έλληνες φαίνεται ότι είναι πολύ τυχεροί για ακόμη ένα λόγο. Η ζήτηση της ρίγανης στο εξωτερικό έχει αυξηθεί αρκετά, με την αγορά να ανοίγει για να ανταποκριθεί στις αυξημένες πωλήσεις. Στις χώρες του εξωτερικού η ρίγανη έχει γίνει περιζήτητη, ενώ στη χώρα μας υπάρχει σε αφθονία.

Η ρίγανη βρίσκεται κυρίως στα εδάφη της ανατολικής Μεσογείου ως θάμνος. Έχει έως και 12 φορές πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, έως 42 από το μήλο και έως 30 από τις πατάτες.

Χρησιμοποιείται ήδη από την αρχαιότητα, ως αντίδοτο για πρηξίματα, δηλητηριάσεις και ως αφέψημα για το στομαχόπονο. Νέες, σύγχρονες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ιδιότητες της ρίγανης, καθώς επιδρά θετικά στους ρευματισμούς, απαλύνει μυϊκούς πόνους και καταπολεμά τη δυσμηνόρροια.

Εξίσου καλό είναι και το ριγανόλαδο, το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, το οποίο καταπολεμά τον πονόδοντο με εφαρμογή τοπικά. Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται επίσης ότι έχει αντικαρκινική δράση, όπως στον καρκίνο του παχέος εντέρου, στη λευχαιμία, αλλά και στον καρκίνο του μαστού.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία επεξεργασίας της ρίγανης που γίνεται από τους Έλληνες αγρότες. Το αρχικό στάδιο είναι η χειρωνακτική συλλογή των φύλλων της ρίγανης από τους θάμνους. Πλέον ο θρυμματισμός της ρίγανης γίνεται μηχανικά. Μετά τη συλλογή των φύλλων, αυτά τοποθετούνται στα ειδικά μηχανήματα των αγροτών και μετά την ειδική επεξεργασία που γίνεται, η ρίγανη μετατρέπεται σε σκόνη και είναι έτοιμη για κατανάλωση.

 

Διαβάστε επίσης: Βότανα, τα φάρμακα της φύσης. Οι θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες των βοτάνων