Ο λαχταριστός χάρτης του street food στην Ευρώπη. Πόσες θερμίδες έχει το σουβλάκι, ένα ρώσικο πιροσκί και τα αγγλικά fish & chips

22198
Μια σημαντική γεύση του πολιτισμού και της καθημερινής ζωής των κατοίκων μιας χώρας μπορεί να πάρει ένας τουρίστας μέσα από την κουζίνα της. Πέρα από τα εστιατόρια και την παραδοσιακή γαστρονομία ενός τόπου, δεν πρέπει να παραλείψει να δοκιμάσει το λεγόμενο φαγητό του δρόμου, δηλαδή την πιο οικονομική και γρήγορη επιλογή των κατοίκων κάθε χώρας.

Χάρτης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Tasteatlas, συγκεντρώνονται τα πιο χαρακτηριστικά street food σε χώρες της Ευρώπης που δεν πρέπει να χάσει κανείς επισκέπτης.
Στην Ελλάδα δεν είναι άλλο από το τυλιχτό σουβλάκι. Στο παρελθόν, το σουβλάκι περιείχε μέσα μόνο κάποιο είδος κρέατος, όπως καλαμάκι, μπιφτέκι, κεμπάπ ή λουκάνικο μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και αλατοπίπερο, καθώς έτσι μπορούσε να αναδειχθεί η ποιότητα και η γεύση του κρέατος.
Πλέον έχουν προστεθεί οι πατάτες, το τζατζίκι και σε όσους θέλουν σως. Στις επιλογές του κρέατος πλέον υπάρχει και ο γύρος κοτόπουλου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι τουρίστες φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ένα κλασικό τυλιχτό με γύρο χοιρινό, έχει περίπου 700 θερμίδες, αλλά αυτό εξαρτάται και από το αν η πίτα είναι αλάδωτη. Αποτελεί βέβαια ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φημίζεται για τα Fish & chips, που είναι τραγανά φιλέτα τηγανητού μπακαλιάρου τυλιγμένα σε εφημερίδα, που συνοδεύονται από φρέσκες τηγανητές πατάτες. Παρόλο που φαίνεται ένα απλό σνακ, είναι όλα τηγανητά, οπότε οι θερμίδες κυμαίνονται από 550 μέχρι και 900.
Στην Ιρλανδία, το πιο διαδεδομένο street food είναι το breakfast roll, που παρά το όνομά του τρώγεται κυρίως μετά από ξενύχτι, αλλά και για πρωινό στο δρόμο για το σχολείο ή τη δουλειά. Στην ουσία είναι ένα σάντουιτς που μπορεί ναι περιέχει λουκάνικο, μπέικον, βούτυρο, μανιτάρια, ντομάτα, σάλτσα ντομάτας και τηγανητά αυγά. Συνήθως, βάζουν μπέικον, αυγά, λουκάνικα και μανιτάρια. Και έχει συνολικά 300 θερμίδες.

Στην Ολλανδία, συνηθίζουν να τρώνε το λεγόμενο Kapsalon, που είναι τηγανητές πατάτες, με ντονέρ, λιωμένο τυρί γκούντα και μια στρώση σαλάτας. Όλα αυτά μπαίνουν σε μεταλλική συσκευασία μιας χρήσης. Και για την ιστορία μια τέτοια συσκευασία των 500gr έχει 1300 θερμίδες.
Στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, πρωταγωνιστεί το λουκάνικο. Στη Γερμανία συνηθίζουν να τρώνε Currywusrt που είναι τηγανιτά χοιρινά λουκάνικα με κέτσαπ, κάρυ  καπνιστή πάπρικα ή και κρεμμύδια, που ενίοτε συνοδεύονται με τηγανητές πατάτες. Ένα κεσεδάκι με τέσσερα λουκάνικα έχει 450 θερμίδες.
Στη Σουηδία έχουν το tunnbrodsrulle που αποτελείται από λουκάνικο μέσα σε μαλακή πίτα, με πουρέ, μαγιονέζα, μαρούλι και σαλάτα από γαρίδες. Πολλοί όμως, προτιμούν ένα μπολάκι με Köttbullar, που είναι τα γνωστά κεφτεδάκια. Οι 20 μπουκίτσες έχουν 300 θερμίδες.
Στη Φιλανδία έχουν το porilainen που είναι ένα σάντουιτς με λευκό ψωμί, λουκάνικο, κρεμμύδια, πίκλες, κέτσαπ, μουστάρδα και μαγιονέζα. Σχεδόν 400 θερμίδες έχει ένα κλασικό φιλανδικό σάντουιτς.

Στη Δανία, επίσης τρώνε hot dog, το λεγόμενο polser, που αποτελείται από ένα κόκκινο βραστό χοιρινό λουκάνικο μέσα σε ψωμάκι, ενώ μπορεί να συνοδευτεί με κέτσαπ, μουστάρδα και κρεμμύδια στο πλάι. Έχει 220 θερμίδες.
Hot dog τρώνε και στην Τσεχία, το parek v rohliku, που είναι ψωμάκι που στη μέση έχει κλασικό λουκάνικο Φρανκφούρτης. Αν και είναι φαινομενικά κάτι ελαφρύ, έχει περίπου 370 θερμίδες.
Τα τελευταία χρόνια, στην Πολωνία πολλοί επιλέγουν να φάνε zapiekanka. Πρόκειται για μία ανοιχτή μπαγκέτα με λευκά μανιτάρια, τυρί και μερικές φορές με άλλα συστατικά. Στη γεύση θυμίζει πίτσα. Συνήθως από πάνω προσθέτουν κέτσαπ και πάπρικα. Έχει περίπου 600 θερμίδες.

Πολωνική zapiekanka

Διάσημο φαγητό του δρόμου στην Ουγγαρία είναι το lángos, ένα τηγανισμένο ψωμί που τρίβεται με βούτυρο και σκόρδο, αλείφεται με ξινή κρέμα και πάνω της βάζουν τριμμένο τυρί, κρεμμύδια, ζαμπόν, καπνιστό κρέας ή λουκάνικα. Ανάλογα τα συστατικά του, μπορεί να φτάσει τις 400 θερμίδες.
Στη Ρωσία, τρώνε perepichka, που δεν είναι άλλο από το κλασικό τηγανητό πιροσκί με λουκάνικο. Περίπου 350 θερμίδες έχει ένα πιροσκί των 150 γρ.
Στη Σερβία έχουν το börek, που είναι πίτα με βρασμένο κιμά και κρεμμύδια, αλλά και τυρί. Πλέον υπάρχουν αρτοποιεία που φτιάχνουν παραλλαγές με τυρί, σπανάκι, μήλα, βύσσινα, πατάτες και μανιτάρια. Το κλασικό έχει 230 θερμίδες.
Στη Ρουμάνια έχουν το λεγόμενο covrigi που είναι κουλούρια πασπαλισμένα με αλάτι, παπαρουνόσπορο ή σουσάμι. Ένα covrigi κανονικού μεγέθους έχει περίπου 30 θερμίδες.

Στη Γαλλία, σε κάθε περιοχή έχουν διαφορετικές προτιμήσεις. Για παράδειγμα, στη νότια Γαλλία προτιμούν το pan bagnat που λευκό ψωμάκι, το οποίο γεμίζει με σαλάτα Niçoise, μια σαλάτα που αποτελείται από ωμά λαχανικά, βραστά αυγά, γαύρο ή τόνο και ελαιόλαδο. Ένα κλασικό pan bagnat έχει περίπου 400 θερμίδες.
Στη Βόρεια Γαλλία από την άλλη τρώνε jambon-beurre, που είναι μια μπαγκέτα αλειμμένη με βούτυρο και πολλές φέτες ζαμπόν. Έχει επίσης, 400 θερμίδες.

Γαλλικό Pan bagnat

Στην Πορτογαλία το κλασικό street food είναι η bifana. Έχει μόλις 250 θερμίδες. Είναι ένα απλό σάντουιτς με ψωμί και χοιρινό που έχει μαγειρευτεί με σκόρδο, μπαχαρικά και κρασί. Συνήθως το συνοδεύουν μια μια κρύα μπύρα και κοστίζει περίπου 2 ευρώ. Ως δεύτερη επιλογή έχουν το pão com chouriço που είναι μια ζύμη με κομμάτια chouriço, δηλαδή ένας είδος χοιρινού λουκάνικου. Το τρώνε κυρίως μετά από ξενύχτι και το βρίσκουν από πλανόδιους που τριγυρίζουν στους δρόμους. Έχει περίπου 500 θερμίδες.
Στη γειτονική της Ισπανία, τρώνε bocadillo. Ουσιαστικά, είναι μια μπαγκέτα με chouriço και άλλα τοπικά αλλαντικά ή ακόμη τόνο, σαρδέλες ή κάποιο άλλο ψάρι. Μπορούν να προσθέσουν ντομάτα, ομελέτα, τυρί, φασόλια, πιπεριές, πατάτες ή κάποια σως. Ανάλογα με την περιοχή, έχουν και διαφορετικές προτιμήσεις. Ένα bocadillo μπορεί να έχει από 130 μέχρι 500 θερμίδες, αναλόγως τι έχει μέσα.

Το πορτογαλικό pão com chouriço που σημαίνει ψωμί με λουκάνικο τσουρίθο.
Η Ιταλία μπορεί να φημίζεται για την πίτσα της, αλλά έχει και πολλές άλλες επιλογές λιγότερο γνωστές, αλλά εξίσου γευστικές. Στη νότια Ιταλία τρώνε panelle, τις τηγανίτες με ρεβυθάλευρο, ενώ στην κεντρική Ιταλία προτιμούν μια piadina romagnola που είναι μια λεπτή πίτα, σαν την γνωστή αραβική πίτα, με τα συστατικά της επιλογής του καθενός. Μία μια piadina romagnola έχει περίπου 300 θερμίδες, ενώ μια panelle έχει 50 θερμίδες. Στη Βόρεια Ιταλία το πιο διαδεδομένο street food είναι η λεπτή πίτα farinata που φτιάχνεται επίσης με αλεύρι ρεβιθιού και ψήνονται σε φούρνο μέσα σε τηγάνι. Έχει 190 θερμίδες.
Το πιο γνωστό street food στην Τουρκία είναι το doner kebab που είναι σαν ψωμάκια με γύρο από αρνίσιο, μοσχαρίσιο ή κρέας κοτόπουλου με λαχανικά, όπως ντομάτα, μαρούλι, λάχανο, κρεμμύδια, πίκλες, τσίλι και διάφορες σάλτσες. Στην πόλη Μερσίνη, οι κάτοικοι τρώνε και tantuni, μια πίτα που περιέχει ψητά μικρά κομμάτια μοσχαρίσιου ή αρνίσιου κρέατος μαγειρεμένα με κρεμμύδια, μαϊντανό και μείγμα μπαχαρικών που περιέχει κύμινο και κόκκινη και πράσινη πιπεριά. Έχει περίπου 600 θερμίδες.