Ο «χρυσός της Μεσογείου». Το ελαιόλαδο κατά του καρκίνου, της καρδιοπάθειας, ακόμη και του εγκεφαλικού. Πότε γίνεται επικίνδυνο
Το ελαιόλαδο αποτελεί δικαίως τη βάση της μεσογειακής διατροφής. Περιέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες και λιπαρά, απαραίτητα για τον οργανισμό.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε Βιταμίνη Ε που έχει το ελαιόλαδο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην υγεία των ματιών και του δέρματος.
Η γιατρός Σάρα Μπριουέρ και η διαιτολόγος Τζουλιέτ Κέλλοου έγραψαν ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Eat Better Live Longer» (τρώτε καλύτερα, ζείτε περισσότερο).
Στο βιβλίο παρουσιάζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, δίνοντας έμφαση στη μακροζωία και την προστασία που προσφέρουν από ασθένειες.
Οι δύο ειδικοί εξηγούν ότι τα αντιοξειδωτικά του «υγρού χρυσού», αποτρέπουν ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκίνου.
Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος, παθήσεις που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
«Αναλυτική επισκόπηση επιστημονικών ερευνών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά ελαιόλαδο διατρέχουν 34% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου και κυρίως καρκίνο του μαστού συγκριτικά με όσους καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες» δήλωσε η Δρ Μπριουέρ.
Το ελαιόλαδο επιδρά θετικά στην ανεβασμένη χοληστερόλη, στην υπέρταση, ακόμη και στις ασθένειες που «χτυπούν» την τρίτη ηλικία. Επίσης, βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες, κρατώντας υγιή τον εγκέφαλο.
Όσα αναφέρονται από την Κέλλοου και την Μπριουέρ στο βιβλίο τους, έρχονται να τα επιβεβαιώσουν πολλές επιστημονικές μελέτες. Όλες έχουν αποδείξει για το ελαιόλαδο ότι βοηθάει στην αποφυγή θανατηφόρων ασθενειών.
Η κατάχρηση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις
Οι δυο ειδικοί επισημαίνουν ότι, πέρα από τα τεράστια οφέλη του ελαιόλαδου στην καθημερινή διατροφή, μπορεί να μετατραπεί επιβλαβές για τον οργανισμό αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά.
Λόγω της υψηλής ενεργειακής αξίας του, είναι καλό να καταναλώνεται με μέτρο. Η ημερήσια «δόση» που συνιστάται από τους ειδικούς είναι μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα, καθώς οι θερμίδες του φτάνουν περίπου τις 100 ανά κουταλιά.
Η κατάχρηση του ελαιόλαδου μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για την υγεία της καρδιάς, του ήπατος και των αιμοφόρων αγγείων.
Επίσης, είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ωμό αντί για τηγανισμένο και να αποφεύγεται η έκθεσή του σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Διαβάστε επίσης: Το πικρό ελαιόλαδο της Γορτυνίας που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο για τη γεύση και τις θεραπευτικές ιδιότητές του
Διαβάστε επίσης: «Βούτα» στο λάδι της χωριάτικης σαλάτας. Πόσες θερμίδες έχει και γιατί δεν πρέπει να ξαναβουτάμε την ίδια φέτα ψωμιού