Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι τρώμε σοκολάτα εδώ και 5.300 χρόνια. Φυλές σέρβιραν κακάο ακόμη και σε θρησκευτικές τελετές

133
Η ιστορία αγάπης μεταξύ ανθρώπου και σοκολάτας δεν είναι πρόσφατη. Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, Ecology and Evolution, έδειξε ότι η κατανάλωση κακάο χρονολογείται πριν από 5.000 χρόνια.

Υπήρχε ήδη η άποψη ότι η καλλιέργεια και η προετοιμασία κόκκων κακάο, έχει τις ρίζες της πριν από 3.900 χρόνια στην κεντρική Αμερική. Η μελέτη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψη και να δώσει την ακριβή ημερομηνία.

Ανακαλύφθηκαν ίχνη κακάο στον αρχαιολογικό χώρο Σάντα ’Ανα Φλορίντα νότια του Ισημερινού, μέσα σε παλιά κεραμικά ηλικίας σχεδόν 5.300 χρόνων.
Οι ερευνητές ανέλυσαν περίπου 220 δείγματα κεραμικών. Αποδείχθηκε ότι σχεδόν το ένα τρίτο από αυτά περιείχε κακάο.

Τα κεραμικά αναλύθηκαν με τρεις διαφορετικούς τρόπους για να διαπιστωθεί, αν μπορούσαν να περιέχουν κακάο ή όχι. Έτσι ανακάλυψαν κόκκους αμύλου και ίχνη θεοβρωμύνης, το παλαιότερο ίχνος κακάου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

«Σημαντική ποσότητα που αντανακλά μια τρέχουσα χρήση», εξηγεί σε πρόσφατη έρευνά της η γενετίστρια του Κέντρου Διεθνούς Συνεργασίας και Αγρονομικής Έρευνας, Κλερ Λανό.
«Τα ευρήματα αυτά δεν μπορούν να είναι ο καρπός μιας ασήμαντης συγκομιδής μέσα στο δάσος!», προσθέτει η ίδια, λέγοντας ότι οι Ινδιάνοι του Αμαζονίου πρέπει να καλλιεργούσαν το κακαόδεντρο.

«Παρατήρησα ότι είχαν βρεθεί πήλινα είδη των οποίων το σχήμα μού θύμιζε αυτά που χρησιμοποιούσαν οι Μάγιας για να πίνουν κακάο», αναφέρει ο αρχαιολόγος Μάικλ Μπλέικ.

Αντίθετα με τη ζάχαρη και τα πρόσθετα λιπαρά της σοκολάτας σήμερα, το αφέψημα του κακάο θεωρούνταν σπουδαίο για την φαρμακευτική του αξία. Παλαιότερα, συνήθιζαν να το προσφέρουν κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών.

Το κακάο ήταν και βασικό εμπορικό αγαθό και οι σπόροι του χρησιμοποιούνταν ως πληρωμή και ως νόμισμα σε ορισμένα μέρη της κεντρικής Αμερικής.

Διαβάστε επίσης: Αλήθειες και μύθοι για τη σοκολάτα. Με ποιο τρόπο η κατανάλωσή της μπορεί να συμβάλει στην υγεία

 

Διαβάστε επίσης: Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας το πρωί, τονώνει τον εγκέφαλο, βοηθά στο αδυνάτισμα και φτιάχνει τη διάθεση