Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

247
Portrait of pretty girl with big paper sack full of different fruits and vegetables in isolation

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα ολλανδική μελέτη.
Μια τυπική μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όπως ξηροί καρποί, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και τα «υγιή» μονοακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο.
Ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που ασχολούνται με το θέμα του καρκίνου, ανέλυσαν στοιχεία για 62.573 γυναίκες ηλικίας 55 έως 69 ετών, σε βάθος δύο δεκαετιών.
Από αυτές, οι 3.354 πέθαναν από καρκίνο του μαστού, ενώ όσες ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά 40% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν όλες οι γυναίκες έτρωγαν μεσογειακά, θα μπορούσε να αποφευχθεί το 2,3% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού και σχεδόν το 1/3 (32,4%) των μη ορμονο-ευαίσθητων καρκίνων του μαστού.
«Η πρόληψη είναι το κλειδί, αν θέλουμε να δούμε μείωση του αριθμού των γυναικών που αναπτύσσουν την νόσο», τονίζει η δρ. Παναγιώτα Μήτρου, διευθύντρια του φιλανθρωπικού ιδρύματος World Cancer Research Fund.

Σόγια η ευεργετική
Η σόγια είναι «ξενόφερτο» όσπριο, που καλλιεργείται κατά κόρον στην Ασία.
Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ένθερμους οπαδούς και στην Ευρώπη.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έπασχαν από επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, εάν κατανάλωναν προϊόντα σόγιας όπως το τόφου, τα φασόλια σόγιας, το σογιέλαιο κλπ.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η σόγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού κατά περίπου 20%.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer, έδειξε ότι οι ισοφλαβόνες, χημικές ουσίες που βρέθηκαν στο σογιέλαιο, επιβράδυναν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.
Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, τα προϊόντα σόγιας είναι απόλυτα ασφαλή και για τις γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης: Θέλετε να χάσετε γρήγορα βάρος και λίπος; Τα θαυματουργά ροφήματα που «ξυπνούν» τον μεταβολισμό