Η μεσογειακή δίαιτα κάνει περισσότερο καλό στους εύπορους απ΄ ότι στους φτωχούς. Πώς εξηγείται

2684

Δεκάδες έρευνες, έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία.
Ωστόσο νέα ιταλική μελέτη αποκαλύπτει ότι επωφελούνται μόνο οι άνθρωποι από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, που έχουν υψηλό εισόδημα και μόρφωση.
Οι ερευνητές του ιταλικού Νευρολογικού Μεσογειακού Ινστιτούτου IRCCS Neuromed, που έκαναν τη δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας «International Journal of Epidemiology», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 18.000 ανθρώπους άνω των 35 ετών.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και μετρήσεις δεικτών, που σχετίζονταν με την υγεία της καρδιάς.
Από τα ευρήματα, διαπιστώθηκε ότι όσοι ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή, έχουν κατά μέσο όρο 15% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, κάτι που ήταν γνωστό και από προηγούμενες μελέτες.
Το νέο στοιχείο που προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές, είναι ότι δεν “κερδίζουν” όλοι οι άνθρωποι το ίδιο από την μεσογειακή δίαιτα.
Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό
από την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση του καθενός.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα που δεν είχαν πανεπιστημιακή μόρφωση και έβγαζαν λιγότερα από 40.000 ευρώ το χρόνο, είχαν ελάχιστα ή ανύπαρκτα οφέλη για την καρδιαγγειακή τους υγεία.
Αντίθετα τα άτομα ανώτερης μόρφωση και με υψηλότερο εισόδημα, είχαν έως και κατά 67% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
“Ένα άτομο χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, που αγωνίζεται να ακολουθήσει ένα μεσογειακό μοντέλο, είναι απίθανο να αποκτήσει τα ίδια πλεονεκτήματα ενός ατόμου με υψηλότερο εισόδημα, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά και οι δύο τηρούν τους ίδιους κανόνες υγιεινής διατροφής”, είπε ο επικεφαλής της μελέτης, Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι σωστές επιλογές τροφίμων καθοδηγούνται από «ένα καλό σύνολο γνώσεων και δεξιοτήτων και από μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους».
Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι πιο ευκατάστατοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πιο ποιοτική μεσογειακή διατροφή.
Αγοράζουν βιολογικά φρούτα και λαχανικά που έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, τρώνε περισσότερα προϊόντα ολικής άλεσης και ψάρια, αντί για κρέας.
Επίσης επιλέγουν πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος όπως το ψήσιμο, ενώ οι λιγότερο εύποροι προτιμούν το τηγάνισμα.

Διαβάστε επίσης: Οι επικίνδυνες παγίδες που κρύβουν τα γλυκαντικά. Τι πρέπει να προσέχετε για τη δίαιτα και την υγεία σας