Η κλιματική αλλαγή θα μειώσει την αγροτική παραγωγή και την ποιότητα των τροφίμων, σύμφωνα με το Χάρβαρντ
Μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, αναμένεται να φέρει η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Η συνεχής αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, συμβάλλει στη μείωση των θρεπτικών ουσιών στα τρόφιμα.
«Θα υπάρξουν αλλαγές στην ποιότητα, την ποσότητα και την τοποθεσία καλλιέργειας των τροφίμων που παράγουμε», λέει ο γιατρός και καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Σάμιουελ Μάγιερς.
Μέχρι το 2050 ενδέχεται να σημειωθεί μείωση έως και 10% των ζωτικών συστατικών (σιδήρου, ψευδαργύρου, πρωτεϊνών, κ.λ.π), σε βασικά τρόφιμα, όπως είναι το σιτάρι και το ρύζι.
Αρχικά, ερευνητές θεωρούσαν ότι το ολοένα αυξανόμενο διοξείδιο του άνθρακα, θα λειτουργούσε ως λίπασμα για τα τρόφιμα και η σοδειά θα αυξάνονταν.
Οι τελευταίες έρευνες όμως δείχνουν το αντίθετο, σημειώνει ο κ. Μάγιερς.
Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη θερμοκρασία, θα έχουν ως αποτέλεσμα, τη μειωμένη παραγωγή σε βασικές καλλιέργειες.
Ακόμα, πολλά έντομα ενδέχεται να μετακινηθούν σε περιοχές που δεν βρίσκονταν προηγουμένως και στις οποίες τα φυτά, δεν έχουν αναπτύξει αμυντικούς μηχανισμούς, για να τα απομακρύνουν.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, την καταστροφή πολλών φυτών από τα παράσιτα.
Ερευνητές από τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζουν ότι, η συγκομιδή βασικών δημητριακών, όπως είναι το ρύζι και το σιτάρι, μειώθηκε κατά 9-10%, κατά τη διάρκεια περιόδων ξηρασίας και καύσωνα από το 1964 έως και το 2007.
Εξαιτίας αυτών των περιόδων, παρατηρήθηκα επιπτώσεις στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, και στην Αυστραλία.
Επιπτώσεις θα σημειωθούν και στην τοποθεσία καλλιέργειας των γεωργικών προϊόντων.
Οι τροπικές περιοχές είναι αυτές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα τροπικά μέρη, καθιστούν δύσκολη την εργασία, ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την εποχή.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες, να αδυνατούν να εργαστούν και η αγροτική παραγωγή να μειωθεί.
Από την κλιματική αλλαγή θα επηρεαστεί και η τοποθεσία των ψαριών.
Η θερμοκρασία των ωκεανών θα αυξηθεί, επομένως τα ψάρια θα αναγκαστούν να μεταφερθούν πιο κοντά στους πόλους.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι, μέχρι το 2050 οι τροπικές περιοχές, δεν θα έχουν καθόλου ψάρια.
Από την έρευνα προκύπτει ακόμη, πως όταν ορισμένα τρόφιμα καλλιεργούνται σε υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, ενδέχεται να χάσουν μερικές από τις θρεπτικές τους ουσίες. Η έλλειψη σιδήρου και ψευδαργύρου, είναι ήδη διαδεδομένα προβλήματα υγείας, με ένα δισεκατομμύριο του παγκόσμιου πληθυσμού, να πάσχει από αυτά.
Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει στο μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής και προβλέπεται ότι, άλλα 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα προστεθούν στη λίστα των πασχόντων.
Διαβάστε επίσης: Κρόκος Κοζάνης. Το ελληνικό σαφράν που νοστιμίζει και βοηθάει στη θεραπεία παθήσεων