Η δίαιτα που επιτρέπει να τρώμε οτιδήποτε και όσο θέλουμε για 8 ώρες. Μειώνει το βάρος και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση

3876
Πρόκειται για τη δίαιτα 16:8 που πλέον έχει αναγνωριστεί από τους επιστήμονες. Η συγκεκριμένη δίαιτα επιτρέπει να καταναλώνουμε οποιαδήποτε τροφή θέλουμε, ανεξάρτητα από τις θερμίδες της μέχρι κάποια ώρα της ημέρας.

Αυτό έδειξε και μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανή η απώλεια βάρους χωρίς να γίνεται περιορισμός σε τροφές και χωρίς αναγκαστική καταμέτρηση θερμίδων. Βασική προϋπόθεση είναι από κάποια ώρα της ημέρας και μετά, να μην τρώμε τίποτα.

Η έρευνα
Οι Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τα οφέλη της συγκεκριμένης δίαιτας, που είναι ένα είδος νηστείας με διαλείμματα.
Στη δίαιτα 16:8, επιτρέπεται η κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής για 8 ώρες, ενώ τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας επιτρέπεται μόνο το νερό και άλλα ποτά χωρίς θερμίδες, όπως το τσάι χωρίς ζάχαρη.
Στην έρευνα συμμετείχαν 23 εθελοντές μέσης ηλικίας 45 ετών και δείκτη σωματικής μάζας 35 κατά μέσο όρο.
Οι εθελοντές ακολούθησαν τη δίαιτα για 3 μήνες και οι ερευνητές παρακολουθούσαν το σωματικό τους βάρος και λίπος, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη τους.
Μπορούσαν να τρώνε οτιδήποτε και όσο ήθελαν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας δεν μπορούσαν να καταναλώσουν τίποτα, πέρα από νερό και ροφήματα χωρίς θερμίδες.
Με το πέρασμα των τριών μηνών, οι ερευνητές σύγκριναν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης με άλλες του παρελθόντος. Διαπιστώθηκε ότι με τη δίαιτα 16:8 ήταν μεγαλύτερη η απώλεια βάρους και χαμηλότερη η πρόσληψη θερμίδων, ενώ βελτιώθηκαν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Οι συμμετέχοντες έχασαν περίπου το 3% του σωματικού βάρους τους και μειώθηκε η συστολική πίεση.
Παρ’ όλα αυτά, δεν μειώθηκαν οι τιμές της χοληστερόλης ή το σωματικό λίπος.
«Το βασικό μήνυμα της μελέτης είναι ότι υπάρχουν στρατηγικές για την απώλεια των περιττών κιλών που δεν περιλαμβάνουν περιορισμό των θερμίδων ή αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφών», δήλωσε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου, Κρίστα Βαράντι.
Η ίδια συμπλήρωσε ότι σημαντικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης δίαιτας, σε σύγκριση με παρόμοιες νηστείες, είναι ότι το διατροφικό πλάνο είναι “βιώσιμο”, δηλαδή είναι εύκολο να τηρηθεί. Απόδειξη αυτού είναι ότι από όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ήταν ελάχιστοι αυτοί που εγκατέλειψαν τη δίαιτα, καθώς σε αντίστοιχες δοκιμές του παρελθόντος, οι περισσότεροι τα παρατούσαν.

Διαβάστε επίσης: Η δίαιτα που επιτρέπει την κατανάλωση μπέικον και μαγιονέζας και απαγορεύει τα φρούτα. Η διατροφή που υπόσχεται πολλά και διχάζει

 

 

Διαβάστε επίσης: H πιο απλή δίαιτα του κόσμου. Έχει μόνο 4 εύκολους κανόνες εφαρμογής και πολύ καλά αποτελέσματα