Η άγνωστη ιστορία του λεμονιού. Πώς ήρθε στην Ευρώπη και γιατί τα προτιμούσε η ελίτ

2389

Το λεμόνι αποτελούσε σύμβολο κοινωνικής θέσης για την αρχαία Ρωμαϊκή ελίτ, σύμφωνα με ερευνητές.
Ενώ τα οπωροφόρα κίτρου είναι γνωστά στις Μεσογειακές περιοχές σήμερα, τα εσπεριδοειδή δεν κατάγονται από τη Μεσόγειο, αλλά από την νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβιβ, δείχνει ότι τα πρώτα δείγματα από τα πρώτα λεμόνια βρέθηκαν στη Ρωμαϊκή αγορά, περίπου στα χρόνια του Ιησού Χριστού.
Το κίτρο, ένα μεγάλο και ευωδιαστό φρούτο με χοντρή φλούδα, θεωρούνταν προϊόν μεγάλης αξίας λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του, της συμβολικής χρήσης του, της ευχάριστης μυρωδιάς και της εξάπλωσης του και σε άλλες περιοχές.
Η έρευνα βασίστηκε σε μια συλλογή αρχαίων κειμένων, τέχνης, βοτανικών δειγμάτων συμπεριλαμβανομένων σπόρων και άλλων υπολειμμάτων φρούτων.

Μέχρι και τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν, η μόνη ποικιλία κίτρου, διαθέσιμη στους αρχαίους Ρωμαίους ήταν τα πολύ σπάνια και ακριβά λεμόνια.
“Σήμερα τα εσπεριδοειδή είναι ένα μεγάλο συστατικό του Μεσογειακού τοπίου και μια από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες φρούτων στην περιοχή”, λέει η Δρ.Dafna Langgut από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Πηγή: Daily Mail & Huffingtonpost

Διαβάστε επίσης:Φτιάξτε σπιτική λεμονάδα. Είναι πανεύκολο, δροσιστικό και με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό (βίντεο)