Γιατί τα βιολογικά προϊόντα είναι ακριβότερα; Ποια τα οφέλη για την υγεία. Σύγκριση τιμών

2923
Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στην αγορά βιολογικών προϊόντων, σύμφωνα με την Hellastat Α.Ε. Πολλοί παραβλέπουν την υψηλότερη τιμή τους σε μια προσπάθεια να ακολουθήσουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και να προστατέψουν το περιβάλλον

Η τιμή των βιολογικών προϊόντων αντικατοπτρίζει τον κόπο, το χρόνο και τη φροντίδα που χρειάζονται, για να παραμείνουν αγνά.
Τα βιολογικά προϊόντα ελέγχονται από τη στιγμή της παραγωγής τους μέχρι να φτάσουν στο ράφι των καταστημάτων.
Ο παραγωγός πρέπει να πιστοποιήσει το χωράφι του ως βιολογική καλλιέργεια, έτσι πρέπει να πληρώσει το κόστος της τυποποίησης. Αυτό αυξάνει και το κόστος του τελικού προϊόντος.
Η παραγωγή τους είναι ακριβότερη γιατί χρειάζονται βιολογικά λιπάσματα και δεν χρησιμοποιούνται χημικά. Επίσης είναι εποχικά και έχουν μεγαλύτερο χρόνο μέχρι την συγκομιδή και την τοποθέτηση στο ράφι.
Την τιμή τους αυξάνει και η μειωμένη ζήτησή τους συγκριτικά με τα συμβατικά.

Ενδεικτικά, εντοπίσαμε τις τιμές τροφίμων που θα γέμιζαν ένα καλάθι από γνωστές αλυσίδες ελληνικών σουπερμάρκετ και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Η διαφορά βιολογικού και συμβατικού προϊόντος είναι μικρή, σε κάποια υπερδιπλασιάζεται.

Η συνολική διαφορά στο κόστος κυμαίνεται από 22 μέχρι 26 ευρώ.

Παρόλο που οι καταναλωτές βιολογικών προϊόντων χώνουν το χέρι πιο βαθιά μέσα στην τσέπη, είναι περισσότερο σίγουροι για την ποιότητα των τροφίμων τους. Άλλωστε ένα συμβατικό προϊόν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε γεύση ένα προϊόν βιολογικής παραγωγής.
Οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά προϊόντα για την αύξηση του όγκου τους αλλοιώνουν τη γεύση και το άρωμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο υγιεινά.
Η μικρότερη έκθεση των καταναλωτών σε φυτοφάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και παχυσαρκίας. Σύμφωνα με ειδικούς τα φυτοφάρμακα επηρεάζουν αρνητικά ακόμη και το γνωστικό σύστημα των παιδιών, ενώ υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες οι γυναίκες να εμφανίσουν καρκίνο στους λεμφαδένες.
Η θρεπτική αξία των βιολογικών και συμβατικών προϊόντων σε γενικές γραμμές δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές, γι’ αυτό και πολλοί είναι οι επιστήμονες που δεν τα θεωρούν θρεπτικότερα.
Παρ’ όλα αυτά, μελέτες διαπίστωσαν υψηλότερες συγκεντρώσεις μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων, όπως καλίου, φωσφόρου, ασβεστίου, ψευδαργύρου, σιδήρου, χαλκού και μαγγανίου, σε φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας.
Μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C βρέθηκε σε κάποια λαχανικά και φρούτα, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούνται αζωτούχα λιπάσματα.
Τα επίπεδα της βιταμίνης C όμως, επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες, όπως το έδαφος και το κλίμα.
Οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν αν υπάρχει πιστοποίηση, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αγοράσουν συμβατικά προϊόντα σε τιμή βιολογικών.

Διαβάστε επίσης: Τροφές που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο. Χαλάνε πιο γρήγορα και αλλοιώνεται η γεύση τους