Γιατί όσοι τρώνε με παρέα, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού και γιατί τρώνε αν και έχουν χορτάσει;
Πολλές φορές αν και το φαγητό που έχει καταναλωθεί είναι χορταστικό δημιουργείται η επιθυμία υπερκατανάλωσης. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν όσους έχουν φάει ένα πλήρες γεύμα στο να τρώνε περισσότερο;
Η υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ Jenny Morris έδωσε την απάντηση και εξήγησε του λόγους που σας κάνουν να μη σταματάτε να τρώτε.
Γεύμα με παρέα: Σε όσους γευματίζουν με παρέα, αυξάνεται η πιθανότητα να καταναλώσουν μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού όπως επίσης επηρεάζονται και τα τρόφιμα που θα επιλέξουν να φάνε. Η περίπτωση αυτή ενισχύεται ειδικά όταν με την παρέα που βρίσκεται στο γεύμα, υπάρχουν στενές επαφές καθώς η ταύτιση ακόμα και στις επιλογές των φαγητών είναι πιθανή. Ουσιαστικά οι διατροφικές επιλογές των άλλων μπορούν να οδηγήσουν και των υπολοίπων. Έρευνα έχει αποδείξει ότι όταν η παρέα απολαμβάνει ένα συγκεκριμένο φαγητό, δημιουργείται η εντύπωση και στους υπόλοιπους ότι αυτό το φαγητό είναι πιο νόστιμο. Έτσι αυξάνονται οι ποσότητες κατανάλωσης καθώς δημιουργείται η επιθυμία κατανάλωσης του συγκεκριμένου φαγητού.
Απόσπαση προσοχής: Κατά τη διάρκεια του φαγητού οι άνθρωποι συχνά ασχολούνται και με άλλες δραστηριότητες, όπως να παρακολουθούν τηλεόραση, να μιλάνε στο κινητό τους ή να παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όταν όμως αποσπάται η προσοχή τους τότε παράλληλα παρεμποδίζονται οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να βάλουν φρένο στο φαγητό. H διάσπαση προσοχής μπορεί να διαταράξει ακόμα και τη μνήμη σχετικά με το φαγητό που έχει καταναλωθεί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση ακόμα και αργότερα μέσα στη μέρα.
Αλκοόλ: Το αλκοόλ αυξάνει τη πιθανότητα να καταναλωθούν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, καθώς μειώνει τον αυτοέλεγχο και αυξάνει την παρορμητικότητα. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει την ικανότητα κάποιου να παρακολουθεί τα σήματα του σώματος, τη λεγόμενη αλληλεπίδραση, η οποία μετριέται με τους σφυγμούς της καρδιάς. Συγκεκριμένα μόνο δύο ποτά μειώνουν αισθητά την ικανότητα του ανθρώπου να μπορεί να παρακολουθήσει του σφυγμούς του.
Μερίδες των φαγητών: Το μέγεθος της μερίδας του φαγητού έχει αποδειχθεί πως επηρεάζει την ποσότητα που κανείς καταναλώνει. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι πιθανό να συνεχίζουμε να τρώμε όσο υπάρχει φαγητό στο πιάτο.
Ποικιλία: Όσοι καταναλώνουν κάποια τρόφιμα συχνά, συνηθίζουν τη συγκεκριμένη γεύση φαγητού, με αποτέλεσμα να αντλούν λιγότερη ευχαρίστηση από αυτό και να σταματούν να το τρώνε. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι χορταίνουν αυτή τη γεύση. Ωστόσο, όσοι επιλέγουν ποικιλία στις τροφές τους, η εναλλαγή ανανεώνει τη γευστική απόλαυση και αυξάνει την κατανάλωση.
Διαβάστε επίσης: Πώς πρέπει να αλλάζει η διατροφή αναλόγως την ηλικία.Τι πρέπει να τρώμε από τα 20 έως τα 70
Διαβάστε επίσης: Τι να προσέξετε στη διατροφή σας όταν γυμνάζεστε. Πώς η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει