Γιατί κινδυνεύει με εξαφάνιση το 60% των ειδών του καφέ. Μόνο για τις μισές ποικιλίες έχουν διατηρηθεί σπόροι σε ειδικές «τράπεζες»

461
Περίπου το 60% των άγριων ειδών του φυτού του καφέ, κινδυνεύουν να εξαφανισθούν. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η κλιματική αλλαγή, η ξηρασία, οι ασθένειες και η αποψίλωση των δασών είναι από του βασικότερους παράγοντες που κινδυνεύει ο καφές.

Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι, στα τόσα είδη και γεύσεις καφέ που υπάρχουν, χρησιμοποιούνται μόνο δύο ποικιλίες, η Arabica και η Robusta.
Η Arabica είναι πιο ευάλωτη στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ η Robusta στην ξηρασία.

Καθημερινά καταναλώνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια καφέδες και η βιομηχανία του καφέ εξαρτάται από τις άγριες ποικιλίες τη φύση.
Παρά το γεγονός ότι πολλές ποικιλίες δεν είναι γευστικές, χάρη στα πολύτιμα γονίδια που διαθέτουν, μπορούν να αξιοποιηθούν από καλλιεργητές, μετά από διασταύρωση, στις εμπορικές ποικιλίες.
Οι περισσότερες άγριες ποικιλίες καφέ υπάρχουν σε απομακρυσμένα δάση της Αφρικής και στη Μαδαγασκάρη, στην Ινδία, στην Σρι Λάνκα και στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, οι επιστήμονες των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων της Βρετανίας, αξιολόγησαν την κατάσταση 124 γνωστών ποικιλιών καφέ. Βρήκαν ότι οι 75 πρέπει να θεωρηθούν απειλούμενες με εξαφάνιση, μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Από αυτές, οι 13 βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, οι 40 (μεταξύ των οποίων η διάσημη ποικιλία Arabica) θεωρούνται απειλούμενες, ενώ οι υπόλοιπες 22 ευάλωτες.

«Αν δεν υπήρχαν τα άγρια είδη καφέ, δεν θα μπορούσαμε να πίνουμε σήμερα τόσο καφέ παγκοσμίως».

Το 28% των άγριων ειδών καφέ μεγαλώνουν έξω από προστατευμένες περιοχές και μόνο για τις μισές ποικιλίες έχουν διατηρηθεί σπόροι σε ειδικές «τράπεζες».

«Αν δεν υπήρχαν τα άγρια είδη καφέ, δεν θα μπορούσαμε να πίνουμε σήμερα τόσο καφέ παγκοσμίως. Επειδή αν δει κανείς την ιστορία της καλλιέργειας του καφέ, έχουμε χρησιμοποιήσει τα άγρια είδη για να κάνουμε βιώσιμες τις καλλιέργειες του καφέ», ανέφερε υπεύθυνος ερευνητής δρ ‘Ααρον Ντέιβις των Κήπων Kew.

Η ποικιλία Arabica, που αποτελεί περίπου το 60% της κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως, υπάρχει σε άγρια κατάσταση μόνο σε δύο χώρες, στην Αιθιοπία και στο Νότιο Σουδάν.
Ο φυσικός πληθυσμός των δέντρων της αναμένεται να μειωθεί κατά 50% έως το 2088.

Οι επιστήμονες ανέφεραν πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να ξεμείνουν οι άνθρωποι από καφέ. Μακροπρόθεσμα όμως, αν η βιοποικιλότητα του καφέ μειωθεί δραματικά, ο κίνδυνος θα είναι υπαρκτός για τους καλλιεργητές καφέ, για τη βιομηχανία και για τους καταναλωτές.

Διαβάστε επίσης: Οι επιστήμονες λένε ότι 3 καφέδες την ημέρα έχουν περισσότερα οφέλη από τους κινδύνους, αλλά υπάρχουν όροι…

 

Διαβάστε επίσης: Τα μυστικά του καλού ελληνικού καφέ. Μέχρι πόσους μπορούμε να πιούμε την ημέρα;