Γιατί και πότε θα απαγορευτούν τα αναψυκτικά σε όλα τα σχολεία

686
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση αναψυκτικών με πρόσθετα σάκχαρα σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το τέλος του 2018. 

Το εγχείρημά τους μπήκε σε εφαρμογή το 2006 με την απαγόρευση πώλησης αναψυκτικών στα δημοτικά σχολεία, αλλά και τη διακοπή προβολής σχετικών διαφημίσεων σε παιδιά μικρότερα των 12 ετών.
Σύμφωνα με μετρήσεις, το σχέδιό τους εφαρμόστηκε κατά 95% στα δημοτικά σχολεία των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της βιομηχανίας αναψυκτικών, μέχρι τώρα το 80% των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν σταματήσει την πώληση των αναψυκτικών με υψηλά σάκχαρα και αναμένουν ότι μέχρι το 2018 θα έχει επιτευχθεί συνολικά ο σκοπός τους.

Από το 2018 και μετά, η βιομηχανία αναψυκτικών UNESDA θα παρέχει μόνο αναψυκτικά με μηδέν ή πολύ χαμηλά λιπαρά στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η UNESDA αναγνωρίζει το νερό ως «το κυριότερο υγρό που πρέπει να καταναλώνουν οι μαθητές».

«Αυτή η πρωτοβουλία είναι η αρχή για την αλλαγή της διατροφής των μαθητών και αναγνωρίζει την ιδιαίτερη φροντίδα που πρέπει να παρέχεται στα σχολεία», εξήγησαν.

Το εγχείρημα αυτό αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής τους με κεντρικό στόχο τη μείωση της ζάχαρης στα αναψυκτικά κατά 10% έως το 2020 για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Στο διάστημα 2000- 2015 η UNESDA πέτυχε μείωση της περιεκτικότητας ζάχαρης στα προϊόντα κατά 12%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε σχετική έκθεση για το 2017, τόνισε ότι η πρόσληψη σακχάρων είναι ένας από τους σημνατικότερους λόγους αύξησης του βάρους.

«Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν ένα ιδιαίτερο κοινό που χρήζει προσοχής. Έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου μας, προκειμένου να επιτρέψουμε στους νέους καταναλωτές να προβαίνουν σε υγιεινές επιλογές», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της PepsiCo και μέλος της UNESDA, Cesar Melo.

Με πληροφορίες από: unesda.eu και beveragedaily

Διαβάστε επίσης: Από πού προέρχεται η cola στα διάσημα αναψυκτικά. Είναι προϊόν της φύσης και μοιάζει με το κακάο