Γιατί η ρακή και το τσίπουρο δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε πλαστικά μπουκάλια; Ποιες βλαβερές ουσίες μεταφέρονται στον καταναλωτή

18994
Αν και είναι συνηθισμένο η ρακή και το τσίπουρο να αποθηκεύονται σε πλαστικά μπουκάλια, έρευνες δείχνουν ότι είναι καλύτερο να φυλάσσονται σε γυάλινα σκεύη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς «δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούνται πλαστικά μπουκάλια για τη φύλαξη και τη μεταφορά των ποτών, γιατί μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία«.

Τα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν κάποιες χημικές και άλλες ενώσεις, που τα βοηθούν να είναι σκληρά και συγχρόνως εύκαμπτα.
Οι ουσίες αυτές είναι τοξικές και ενδέχεται να περάσουν στο τσίπουρο ή στη ρακή και η κατανάλωσή τους να γίνει επικίνδυνη.
Οι τοξικές ουσίες, δεν περνούν στο νερό, γι’ αυτό και είναι ασφαλές να μεταφέρεται σε πλαστικά μπουκάλια.
Όμως δεν ισχύει το ίδιο για τα οινοπνευματώδη ποτά και το λάδι.

Φθαλικοί εστέρες και άλλες βλαβερές ουσίες, περνούν από το πλαστικό μπουκάλι τόσο στη ρακή όσο και στο λάδι.

Στα εργοστάσια παραγωγής πλαστικού, χρησιμοποιούνται περίπου 20.000 χημικές ουσίες.
Γι’ αυτό είναι αδύνατο να καθοριστεί ακριβώς ποιες από τις βλαβερές ουσίες ίσως βρεθούν μέσα στο ποτό.
Μια από τις ουσίες που έχει βρεθεί στη ρακή και στο τσίπουρο, είναι οι φθαλικοί εστέρες.
Πρόκειται για χημικές ουσίες, που κάνουν το πλαστικό εύκαμπτο, αλλά χωρίς να σπάει.
Ενώ το ποσοστό των φθαλικών εστέρων που δεν επηρεάζει τον άνθρωπο, υπολογίζεται σε 1,5 mg ανά λίτρο, έχουν βρεθεί μέχρι και 2,82 mg/ L σε ρακή που φυλασσόταν σε πλαστικό μπουκάλι για χρόνια.
Στην αύξηση του κινδύνου από πλαστικά μπουκάλια, συμβάλλει και η γήρανση του πλαστικού. Με τον καιρό, η δομή του πλαστικού αλλοιώνεται και είναι ευκολότερο να περάσουν στα αλκοολούχα ποτά κι άλλες χημικές ουσίες.

Γι’ αυτό, είναι ασφαλέστερο να αποθηκεύεται και να φυλάσσεται η ρακή και το τσίπουρο σε γυάλινα μπουκάλια.
Το γυαλί έχει την ιδιότητα να μη μεταβάλλεται στο χρόνο. Έτσι, η σύνθεσή του μένει ατόφια και οτιδήποτε έχετε αποθηκεύσει μέσα του, αναλλοίωτο.

Διαβάστε επίσης: Τσίπουρο και ρακή. Ποια η διαφορά τους και ποια τα οφέλη για την υγεία; Με μέτρο, κάνουν καλό στην καρδιά και πολεμάνε τα μικρόβια