Γιατί δεν πρέπει να βάζετε τη σοκολάτα στο ψυγείο. Κορυφαίος σεφ εξηγεί το λόγο

4572
Η σοκολάτα διατηρείται κυρίως σε θερμοκρασία δωματίου. Με υψηλότερες θερμοκρασίες, η σοκολάτα λιώνει και για να το αποφύγουμε, συνηθίζουμε να τη βάζουμε στο ψυγείο.

Οι ειδικοί όμως, τονίζουν ότι δεν πρέπει να συμβαίναι αυτό.
«Σταματήστε επιτέλους να βάζετε τη σοκολάτα στο ψυγείο», λέει ο Αλέν Ντουκάς, διάσημος Γάλλος σεφ, με τρία αστέρια Michelin και δέκα καταστήματα πώλησης σοκολάτας και διαθέτει και σοκολατοποιία στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον Ντουκάς, σε συνέντευξή του στο Business Insider, η σοκολάτα πρέπει να διατηρείται μεταξύ 15°C και 18°C σε ξηρό μέρος. Η καλύτερη θερμοκρασία για κατανάλωση είναι περίπου 20°C.

Αν η σοκολάτα μείνει στο ψυγείο, το νερό συμπυκνώνεται, με αποτέλεσμα η σοκολάτα να ασπρίζει.
«Οι γκανάς πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες, οι πραλίνες σε διάστημα τριών έως τεσσάρων εβδομάδων το μέγιστο, ενώ οι μπάρες σοκολάτας μπορούν να καταναλωθούν μέσα σε λίγους μήνες», προσθέτει ο σεφ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Le Chocolat Alain Ducasse στο Λονδίνο, Νταμιέν Κουλιού, εξηγεί γιατί η θερμοκρασία δωματίου είναι η καλύτερη για να καταναλωθεί η σοκολάτα.
Όταν η σοκολάτα συμπυκνώνεται στο ψυγείο, το νερό αντιδρά με τη ζάχαρη της σοκολάτας και κρυσταλλώνεται στην επιφάνεια. Από αυτή την αντίδραση δημιουργείται και το άσπρο χρώμα στην επιφάνεια της σοκολάτας, αν και δεν αλλοιώνεται η γεύση και η σύστασή της.

Διαβάστε επίσης: Αλήθειες και μύθοι για τη σοκολάτα. Με ποιο τρόπο η κατανάλωσή της μπορεί να συμβάλει στην υγεία

 

Διαβάστε επίσης: Τα οφέλη της σοκολάτας και στην επιδερμίδα. Αποτρέπει τις κηλίδες και τις διχρωμίες