Φαντάζεσαι να περπάταγες 10 χιλιόμετρα για να πιεις νερό και τελικά να είναι μολυσμένο; Τα παιδιά που περπατούν 50χλμ

5758
«Πόσο μακριά θα περπατούσες για ένα μπουκάλι νερό;»
Αυτό είναι το μήνυμα του νέου βίντεο της UNICEF που έχει σκοπό να δείξει το πρόβλημα της ξηρασίας στη Σομαλία.
Για μια μέρα, υπεύθυνοι της UNICEF έστησαν πάγκο στους δρόμους της Αγγλίας και έδιναν μπουκάλια με νερό στους περαστικούς. Το αντίτιμο όμως, για ένα μπουκάλι δεν ήταν χρήματα αλλά να περπατήσουν μερικά χιλιόμετρα σε έναν διάδρομο που είχε στηθεί κοντά στον πάγκο.
Αυτό έγινε για να δείξουν πώς κάτι τόσο απλό όπως η αγορά ενός μπουκαλιού με νερό, είναι τόσο δύσκολο για τα παιδιά στη Σομαλία.
«Τα παιδιά στη Σομαλία περπατάνε 10 χιλιόμετρα για να βρουν νερό. Σε κάποιες περιπτώσεις η απόσταση είναι ακόμη μεγαλύτερη και μπορεί να περπατάνε μέχρι και 50 χιλιόμετρα», αναφέρεται στο βίντεο.
 Όσοι δέχτηκαν να περπατήσουν για να αποκτήσουν το μπουκάλι, ήρθαν αντιμέτωποι με ακόμη μια πρόκληση. Το κάθε μπουκάλι με νερό υποτίθεται ότι μετέδιδε μολυσματικές ασθένειες όπως χολέρα, πολιομυελίτιδα, τυφοειδή πυρετό και ηπατίτιδα Α.
Με αυτό τον τρόπο η UNICEF ήθελε να μεταφέρει το μήνυμα ότι ακόμη και αν βρουν νερό τα παιδιά στη Σομαλία, είναι μολυσμένο.

Συγκεκριμένα, περίπου 2.4 εκατομμύρια παιδιά στη Σομαλία δεν έχουν καθαρό νερό να πιούν.
«Το νερό και η υγιεινή είναι το ίδιο σημαντικά με την τροφή για τα παιδιά και τις οικογένειες που είναι υποσιτισμένες»
Στην Υεμένη, στο Νότιο Σουδάν και στη βορειο-ανατολική Νιγηρία το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης έχει σχεδόν καταστραφεί.
Η κλιματική αλλαγή και σοβαρές καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία, επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του νερού.
Οικογένειες φεύγουν από το σπίτι τους για να βρουν νερό και εκτίθενται σε ασθένειες και σοβαρούς κινδύνους. Στη Σομαλία, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από το 2016 εξαιτίας της σοβαρής ξηρασίας.

«Ανεξάρτητα από το πόσο φαγητό τρώει ένα υποσιτισμένο παιδί, η κατάστασή του δεν βελτιώνεται εάν το νερό που πίνει δεν είναι ασφαλές», δήλωσε ο διευθυντής προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης της UNICEF Manuel Fontaine.

«Το νερό είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο», ήταν το μήνυμα της UNICEF στην World Water Week, μια ετήσια διοργάνωση που έχει θέμα τα προβλήματα που σχετίζονται με το νερό παγκοσμίως

Δείτε το κοινωνικό πείραμα της UNICEF που έγινε viral: