Είναι εφικτή η μόνιμη απώλεια βάρους χωρίς αυστηρές δίαιτες; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι ρεαλιστικό (Βίντεο)

1660
Η απώλεια βάρους είναι ένας από τους μεγαλύτερους «βραχνάδες».
Όσοι θέλουν να χάσουν κιλά για λόγους υγείας ή καλαισθησίας ξέρουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο.

Μέχρι σήμερα, για την αποτελεσματική απώλεια βάρους, επικρατούσε το πρότυπο της αυστηρής δίαιτας, με μικρές μερίδες ελάχιστων θερμίδων και στέρηση άλλων τροφών.
Παρόλα αυτά, βγαίνουν στην επιφάνεια συνεχώς νέοι τρόποι, που υπόσχονται άμεση και μόνιμη απώλεια βάρους. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, το άτομο που τις ακολουθεί συνεχίζει να στερείται φαγητά και να ακολουθεί ένα λιγότερο αυστηρό πλάνο δίαιτας.

Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι είναι εφικτή και ρεαλιστική η απώλεια βάρους χωρίς αυστηρή δίαιτα.
Ο κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος, Χάρης Γεωργακάκης, αναφέρει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι αυστηρές δίαιτες δεν δείχνουν να έχουν μακροχρόνια προοπτική και ο περιορισμός δείχνει να λειτουργεί ακριβώς αντίστροφα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι 9 στους 10, που ακολουθούν ένα αυστηρό πλάνο δίαιτας, μέσα στον πρώτο χρόνο παίρνουν τουλάχιστον τα μισά κιλά από αυτά που έχασαν.

Σύμφωνα με μελέτη του Stanford Prevention Research Center, μπορεί να επιτευχθεί μείωση του βάρους κατά 5-6 κιλά το χρόνο, αν μειωθούν τα πρόσθετα σάκχαρα, δηλαδή οι επεξεργασμένες τροφές και οι απλοί υδατάνθρακες. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, προκειμένου να αποφέρει αποτελέσματα, πρέπει να περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης. Όπως αναφέρει και ο διατροφολόγος, πρόκειται για μια ποιοτική αλλαγή στο πλάνο διατροφής και όχι ποσοτική.

Το επόμενο ερώτημα που προκύπτει, είναι πώς πρέπει να καταναλώνουμε τα φρούτα, σε μορφή χυμού ή ολόκληρα;
Ο υποψήφιος διδάκτωρ στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, Μιχάλης Γεωργούλης, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση φρούτων σε οποιαδήποτε από τις δύο μορφές, είναι θετικά για την υγεία, υπό κάποιους όρους.
Η καλύτερη επιλογή είναι η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων.
Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τριών μερίδων φρούτων την ημέρα. Οι χυμοί σε μεγάλες ποσότητες προσθέτουν κιλά.΄
Όσοι επιθυμούν να χάσουν βάρος, χωρίς στερήσεις και αυστηρά πλάνα διατροφής, αλλά και μόνιμα αποτελέσματα, τα νέα είναι καλά, αλλά χωρίς συνέπεια και συστηματική προσπάθεια όλες οι δίαιτες είναι αναποτελεσματικές.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή της Φωτεινής Γεωργίου «Υγεία Πάνω από Όλα» με θέματα υγείας:

Διαβάστε επίσης: Για συστηματική απώλεια κιλών. Οι τροφές που λιώνουν το λίπος στην κοιλιά και επιταχύνουν το μεταβολισμό

 

 

Διαβάστε επίσης: Η επικίνδυνη δίαιτα που έκανε ακόμη και ο Elvis Presley. Αντί για απώλεια κιλών προκαλεί βουλιμία και κίνδυνο καρδιοπάθειας